• 0

SVEMOĆNI VITAMIN D: Leči tuberkulozu i druge bolesti pluća

Pored toga što je veoma važan za zdravlje i funkcionisanje naših kostiju, zuba, mišića i nervnog sistema, vitamin D u kombinaciji s antibioticima pomaže i u oporavku bolesnika obolelih od tuberkuloze

  • 0

Kako pokazuju rezultati britanske studije koju su izveli naučnici sa londonskog univerziteta Kvin Meri, visoke doze D vitamina, konzumirane uz antibiotike, izgleda pomažu obolelima od tuberkuloze da se brže oporave. Ovaj u mastima rastvorljiv vitamin suzbija zapaljenske procese u organizmu, smanjujući oštećenje plućnog tkiva i skraćujući period tokom kojeg je pacijent zarazan.
Budući da D vitamin nema nikakvo negativno dejstvo na efekat antibiotika koji se uzimaju paralelno, londonski tim napominje da bi ova kombinacija mogla da se koristi i kod zapaljenja pluća, sepse i drugih infekcija pluća.

Ovim otkrićem baca se novo svetlo i na helio ili fototerapiju, koja se često primenjivala kod obolelih od tuberkuloze još od početka 19. veka. Od tuberkuloznih pacijenata traženo je da se što više izlažu suncu, a poznato je da se D vitamin u organizmu stvara upravo izlaganjem sunčevim zracima.

Londonska studija je sprovedena na 95 tuberkuloznih bolesnika na standardnoj terapiji antibioticima. Njih 44 je tokom osam nedelja uzimalo i D vitamin u visokim dozama, dok su ostali dobijali placebo. U uzorcima krvi pacijenata iz prve grupe je zabeleženo brže i obimnije opadanje znatnog broja markera zapaljenja. Osim toga, tragovi bakterije koja izaziva tuberkulozu su nestajali iz ispljuvka pacijenata koji su uzimali i D vitamin u proseku već posle 23 dana, dok su kod pacijenata iz druge grupe u proseku nestajali tek posle 36 dana.
Britanski tim napominje da su ipak potrebna i istraživanja na većem uzorku pacijenata pre nego što se definitivno preporuče velike doze D vitamina kao dopunsko sredstvo u lečenju tuberkuloze.
(Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima