• 0

SVEMOĆNI VITAMIN D: Leči tuberkulozu i druge bolesti pluća

Pored toga što je veoma važan za zdravlje i funkcionisanje naših kostiju, zuba, mišića i nervnog sistema, vitamin D u kombinaciji s antibioticima pomaže i u oporavku bolesnika obolelih od tuberkuloze

  • 0

Kako pokazuju rezultati britanske studije koju su izveli naučnici sa londonskog univerziteta Kvin Meri, visoke doze D vitamina, konzumirane uz antibiotike, izgleda pomažu obolelima od tuberkuloze da se brže oporave. Ovaj u mastima rastvorljiv vitamin suzbija zapaljenske procese u organizmu, smanjujući oštećenje plućnog tkiva i skraćujući period tokom kojeg je pacijent zarazan.
Budući da D vitamin nema nikakvo negativno dejstvo na efekat antibiotika koji se uzimaju paralelno, londonski tim napominje da bi ova kombinacija mogla da se koristi i kod zapaljenja pluća, sepse i drugih infekcija pluća.

Ovim otkrićem baca se novo svetlo i na helio ili fototerapiju, koja se često primenjivala kod obolelih od tuberkuloze još od početka 19. veka. Od tuberkuloznih pacijenata traženo je da se što više izlažu suncu, a poznato je da se D vitamin u organizmu stvara upravo izlaganjem sunčevim zracima.

Londonska studija je sprovedena na 95 tuberkuloznih bolesnika na standardnoj terapiji antibioticima. Njih 44 je tokom osam nedelja uzimalo i D vitamin u visokim dozama, dok su ostali dobijali placebo. U uzorcima krvi pacijenata iz prve grupe je zabeleženo brže i obimnije opadanje znatnog broja markera zapaljenja. Osim toga, tragovi bakterije koja izaziva tuberkulozu su nestajali iz ispljuvka pacijenata koji su uzimali i D vitamin u proseku već posle 23 dana, dok su kod pacijenata iz druge grupe u proseku nestajali tek posle 36 dana.
Britanski tim napominje da su ipak potrebna i istraživanja na većem uzorku pacijenata pre nego što se definitivno preporuče velike doze D vitamina kao dopunsko sredstvo u lečenju tuberkuloze.
(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima