KAKVA NEPRAVDA: Zašto alkoholičari žive duže od onih koji uopšte ne piju?

Jedna od najvećih nerazjašnjenih misterija je ona da redovni konzumenti alkohola u velikim količinama u proseku žive duže od trezvenjaka koji ga nisu okusili nijednom u životu

  • 0

Prema kliničkim i eksperimentalnim istraživanjima, ljudi koji su u nekom trenutku ostavili alkohol, ali i oni koji nikad u životu nisi pili, imaju veće šanse da umru od onih koji ga i dalje konzumiraju u velikim količinama.

Fenomen savremenog doba, takozvano moderno opijanje, podrazumeva konzumaciju tri čašice alkohola dnevno. Smatra se da takva vrsta opijanja štiti srce, krvne sudove i doprinosi kvalitetnijem životu.

Ipak, i dalje se postavlja pitanje zašto oni koji uopšte ne piju umiru pre alkoholičara?

Odgovor se možda krije u tome što su trezvenjaci više aktivni u sferi posla i da su to mahom porodični ljudi, koji su konstantno pod stresom. Oni retko kada imaju priliku da se opuste, a s obzirom na to da ne piju i da mnogo rade, sav stres zadržavaju u sebi.

Osim toga, alkohol podstiče na socijalnu aktivnost, a odavno je poznato da društvo prijatelja pozitivno utiče na psihičko stanje čoveka. Pritom, rezultati jednog kliničkog istraživanja pokazuju i da su oni koji ne piju daleko više skloniji depresiji.

(Isidora Danić / HoćuDaZnam.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA