• 0

RIZIČNO ZANIMANJE: Konobari imaju više šansi da postanu alkoholičari

Zaposleni u restoranima, kafanama i drugim ugostiteljskim objektima skloniji su alkoholizmu od ostalih ljudi, pokazala je jedna švedska studija

  • 0

Istraživanje je sprovedeno na 1.000 Šveđana uzrasta od 18 do 59 godina, od kojih je 600 ispitanika bilo zaposleno u ugostiteljskim objektima, a preostalih 400 na drugim radnim mestima. Rezultati su pokazali da osoblje restorana, odnosno ugostiteljskih objekata, predstavlja grupu visokog rizika kada je reč o konzumaciji alkohola, koji im je nadohvat ruke.
Kako je istraživanje pokazalo, u najvećoj opasnosti da postanu alkoholičari, odnosno alkoholičarke, jesu mlade žene stare od 18 do 29 godina zaposlene u restoranima.  Više od 82 odsto devojaka tog uzrasta konzumira veću količinu alkohola, u odnosu na 72 odsto mladića iste starosne dobi.


Autor istraživanja, švedski sociolog Tor Norstroem, rekao je da su rezultati za njega bili očekivani s obzirom na prethodna istraživanja, čiji su rezultati bili slični.
Stručnjaci imaju dva objašnjenja za ovaj fenomen - prema jednom, ugostiteljski objekti privlače osobe koje od ranije imaju sklonost ka konzumiranju većih količina alkohola, a prema drugom, reč je o vrlo stresnom radnom okruženju, u kome su alkoholna pića zaposlenima na raspolaganju u velikim količinama.
(Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima