• 0

RIZIČNO ZANIMANJE: Konobari imaju više šansi da postanu alkoholičari

Zaposleni u restoranima, kafanama i drugim ugostiteljskim objektima skloniji su alkoholizmu od ostalih ljudi, pokazala je jedna švedska studija

  • 0

Istraživanje je sprovedeno na 1.000 Šveđana uzrasta od 18 do 59 godina, od kojih je 600 ispitanika bilo zaposleno u ugostiteljskim objektima, a preostalih 400 na drugim radnim mestima. Rezultati su pokazali da osoblje restorana, odnosno ugostiteljskih objekata, predstavlja grupu visokog rizika kada je reč o konzumaciji alkohola, koji im je nadohvat ruke.
Kako je istraživanje pokazalo, u najvećoj opasnosti da postanu alkoholičari, odnosno alkoholičarke, jesu mlade žene stare od 18 do 29 godina zaposlene u restoranima.  Više od 82 odsto devojaka tog uzrasta konzumira veću količinu alkohola, u odnosu na 72 odsto mladića iste starosne dobi.


Autor istraživanja, švedski sociolog Tor Norstroem, rekao je da su rezultati za njega bili očekivani s obzirom na prethodna istraživanja, čiji su rezultati bili slični.
Stručnjaci imaju dva objašnjenja za ovaj fenomen - prema jednom, ugostiteljski objekti privlače osobe koje od ranije imaju sklonost ka konzumiranju većih količina alkohola, a prema drugom, reč je o vrlo stresnom radnom okruženju, u kome su alkoholna pića zaposlenima na raspolaganju u velikim količinama.
(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima