• 0

ANTIDEPRESIVI ČESTO NEEFIKASNI: Sve zavisi od krvne slike

Tim stručnjaka s londonskog Kings koledža identifikovao je biološke markere u krvi koji bi mogli da omoguće lekarima da odaberu najbolju vrstu lečenja za svakog pojedinačnog pacijenta obolelog od depresije

  • 0

Doktor Karmine Parijante i grupa njegovih kolega utvrdili su da visok nivo zapaljenskih procesa, koji se pokazuje u sadržaju tri biološka markera u krvi, predstavlja deo mehanizma koji vodi u depresiju, a naročito u neke od njenih oblika koji ne reaguju najbolje na niske i osrednje doze antidepresiva.

Teža depresija pogađa oko 20 odsto ljudi u svetu u nekom periodu života, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predviđa da će već do 2020. depresija da se izjednači sa srčanim bolestima po opterećenju koje će predstavljati za zdravstvene fondove. Na tržištu postoji veliki broj antidepresiva, uključujući i najbolje prodavane prozak i seroksat, ali je opšteprihvaćeno mišljenje da ovi lekovi deluju na samo polovinu pacijenata, pa i na njih ne uvek.

Londonski tim je tokom osam nedelja pratio dejstvo dva antidepresanta escitaloprama i nortriptilina na grupu pacijenata, mereći nivo tri biomarkera u njihovoj krvi pre i posle uzimanja leka. Inače, ovi lekovi se, u Britaniji i mnogim drugim zemljama smatraju medikamentima prvog izbora u lečenju depresije.

Utvrđeno je da su pacijenti kojima nakon osam nedelja nije bilo ništa bolje, baš oni kod kojih su registrovani najviši nivoi tri markera zapaljenja. To ukazuje da bi na osnovu nivoa ovih markera lekari unapred mogli da znaju za koje je pacijente najmanje verovatno da će reagovati na terapiju, pa bi za njih mogli da propišu ili veće doze leka ili lečenje kombinovanim medikamentima.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima