NAUKA POBEDILA SIDU: Banana sprečava širenje HIV virusa

Iako nije u pitanju pravi lek protiv ove opake bolesti, mnogima omiljena voćka u u sebi sadrži hemikalije koje mogu da spreče infekciju HIV virusom, čak bolje nego dva sintetička sredstva koja postoje na tržištu

  • 0

Naučnici smatraju da su na putu da razviju novo sredstvo koje bi, aplicirano u vidu masti ili gela, moglo da se koristi kao zaštita od prenošenja HIV virusa putem seksualnog odnosa.

Čudotvorna supstanca nazvana je "banlek" (BanLec), jer je u pitanju jedna vrsta lektina, proteina kojeg ima u nekim biljkama, a najviše u banani. Istraživači već neko vreme istražuju svojstva lektina, za koje je još ranije primećeno da su efikasni u zaustavljanju lančane reakcije širenja određenih virusnih infekcija. U slučaju "banleka", on se prirodnim putem vezuje za šećerni omotač HIV virusa i samim tim sprečava njegovo prodiranje u organizam.

- Glavni problem kod većine lekova protiv HIV-a je to što virus može da mutira i postane rezistentan na njihovo dejstvo, a kad su lektini u pitanju, to je mnogo teže. Oni su u stanju da vežu šećere koji se nalaze na različitim tačkama omotača HIV virusa, a da bi se zloćudni mikrob izborio sa leptinima, bilo bi mu potrebno da mutira nekoliko puta, za šta jednostavno nema dovoljno vremena – objašnjava vođa istraživačkog tima Majkl D. Svonson.

Svonson i njegove kolege smatraju da bi čak i vrlo skroman uspeh u razvoju banleka, kao vaginalne ili analne mikrobicidne masti, mogao da spase na milione života. Takođe, proizvodnja ovog sredstva bila bi znatno jeftinija od svih na tržištu trenutno dostupnih antiretroviralnih sintetičkih lekova.

Jedna stvar je sigurna, novi način zaustavljanja širenja HIV virusa, a samim tim i side, apsolutno je neophodan. Kondomi jesu efikasni, ali se oni često nepravilno i neredovno koriste, a ljudi širom planete, posebno u nerazvijenim delovima, nemaju baš uvek najbolji uvid u zdravstveno stanje najintimnijih delova sopstvenog tela. Uvođenje jeftine, dugotrajne masti koja se dobija iz najobičnije banane, mogla bi da promeni kompletnu sliku sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA