• 0

RECEPT ZA TRUDNOĆU: Budite opušteni i smireni

Najnovije istraživanje pokazuje da žene koje su pod stresom imaju za 12 odsto manju šansu da tokom plodnih dana zatrudne od dama koje se u to vreme osećaju opušteno

  • 0

Naučnici sa Oksforda želeli su da pokažu koliko je za začeće deteta važna opuštenost, zbog čega su pregledali 274 žene koje su već neko vreme želele da ostanu trudne.
Istraživači su testiranje sprovodili na sluzi pacijentkinja, kako bi izmerili nivo kortizola, hormona koji se otpušta u stresnim situacijama i enzima koji se naziva alfa-amilaza, a koji ukazuje na nivo adrenalina. Uzorci su se uzimali šestog dana svakog menstrualnog ciklusa, tokom šest ciklusa ili dok žena nije ostala u drugom stanju.

Rezultati istraživanja, koje su naučnici objavili u stručnom časopisu "Fertility and Sterility", pokazali su da nivo kortizola nije bio povezan sa verovatnoćom da žena ostane trudna. Međutim, žene s najvišim nivoom alfa-amilaze svakog plodnog dana u ciklusu imale su u proseku za 12 odsto manju verovatnoću da ostanu trudne u poređenju sa ženama koje su imale najniži nivo tog enzima. Na kraju, stručnjaci su parovima poručili da treba da budu što smireniji ako žele da imaju potomstvo.
(Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima