• 0

BOLEST KOJA VOLI LEPO VREME: Multipla skleroza aktivnija tokom proleća i leta

Kako pokazuje najnovije istraživanje, aktivnost multiple skleroze menja se u zavisnosti od godišnjeg doba, pa je mnogo aktivnija u proleće i leto

  • 0

Naučnici bolnice "Brigham and Women's Hospital" u Bostonu otkrili su da se aktivnost bolesti često pojačava tokom prolećnih i letnjih meseci. Istraživači su uporedili snimke mozga 44 ljudi i uporedili ih sa podacima o vremenskim prilikama u vreme skeniranja. Učesnici ispitivanja su od 1991. do 1993. u proseku 22 puta bili na snimanju.
- Rezultati pokazuju da su lezije (ulegnuća) na snimcima mozga bile dva do tri puta češće u razdoblju od marta do avgusta u odnosu na druge mesece. Ne samo da je najviše lezija otkriveno u proleće i leto, već se pokazalo da je aktivnost bolesti povezana s višim temperaturama i sunčevim zračenjem – napisao je autor istraživanja Dominik Mejer u članku objavljenom u stručnom časopisu "Neurology".

Multipla skleroza je bolest bele rase, a učestalost bolesti povećava se s udaljenošću od ekvatora, tako da najviše obolelih ima u severnim krajevima zemljine kugle.
(Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima