• 0

BOLEST KOJA VOLI LEPO VREME: Multipla skleroza aktivnija tokom proleća i leta

Kako pokazuje najnovije istraživanje, aktivnost multiple skleroze menja se u zavisnosti od godišnjeg doba, pa je mnogo aktivnija u proleće i leto

  • 0

Naučnici bolnice "Brigham and Women's Hospital" u Bostonu otkrili su da se aktivnost bolesti često pojačava tokom prolećnih i letnjih meseci. Istraživači su uporedili snimke mozga 44 ljudi i uporedili ih sa podacima o vremenskim prilikama u vreme skeniranja. Učesnici ispitivanja su od 1991. do 1993. u proseku 22 puta bili na snimanju.
- Rezultati pokazuju da su lezije (ulegnuća) na snimcima mozga bile dva do tri puta češće u razdoblju od marta do avgusta u odnosu na druge mesece. Ne samo da je najviše lezija otkriveno u proleće i leto, već se pokazalo da je aktivnost bolesti povezana s višim temperaturama i sunčevim zračenjem – napisao je autor istraživanja Dominik Mejer u članku objavljenom u stručnom časopisu "Neurology".

Multipla skleroza je bolest bele rase, a učestalost bolesti povećava se s udaljenošću od ekvatora, tako da najviše obolelih ima u severnim krajevima zemljine kugle.
(Tanjug)

 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima