Autizam: Izlečiva bolest ili pogrešna dijagnoza?

Naučnici su ovih dana izneli kontroverznu teoriju da postoje deca sa dijagnozom autističnog poremećaja koja, iako to teoretski nije moguće, kasnije u životu ipak uspeju da se oporave i uspostave normalnu interakciju sa spojnim svetom

  • 0

U medicinskim udžbenicima autizam se ne navodi kao klasična bolest, nego pre sindrom kojeg karakteriše širok dijapazon najrazličitijih mogućih simptoma. Po svojoj prirodi, ovo oboljenje je konstantno i stanje pacijenata u principu se ne menja ni na bolje, ni na gore.

Međutim, studija objavljena u Žurnalu pedijatrije uzburkala je celokupnu medicinsku javnost. Na uzorku od 92.000 američkih porodica sa autističnim detetom, istraživači su otkrili da je kod skoro trećine onih sa ovom dijagnozom došlo do značajnog poboljšanja. Simptomi autizma kod te dece s vremenom su počeli da slabe, a u mnogim slučajevima su čak i potpuno nestali.

Ovo istraživanje otvorilo je sumnju u ispravnost lekarskih dijagnoza. Dešavalo se da deca koja su rođena sa manjim oštećenjem sluha bivaju okarakterisana kao autistična, a neretko su simptomi autizma bivali pobrkani sa epilepsijom i sličnim bolestima. Pošto anksioznost, strahovi, problemi u učenju i neki od poremećaja ponašanja često idu ruku pod ruku sa autizmom, u pojedinim slučajevima lekari kao da su bili lenji da se podrobnije pozabave time da dublje istraže i na pravi način pomognu malom pacijentu.

Medicinski stručnjaci nemaju nameru da roditeljima pružaju lažnu nadu u čudotvorno ozdravljenje njihovih naslednika, ali smatraju da bi lekari trebalo da budu daleko oprezniji pri dijagnostikovanju ovog poremećaja.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA