ALARMANTNO: Mladi ljudi sve češće na udaru šloga

Kako pokazuje najnovije američko istraživanje, objavljeno u časopisu “Neurology”, za poslednjih desetak godina broj moždanih udara kod mlađih osoba gotovo se udvostručio

  • 0

U istraživanju koje je sprovedeno na području dveju saveznih američkih država, Ohajo i Kentaki, naučnici su utvrdili da se učestalost moždanih udara kod osoba starih do 55 godina gotovo udvostručila u razdoblju od 1993. do 2005. godine. Među belcima starim od 20 do 54 godine broj udara porastao je s 26 na 48 na svakih 100.000 stanovnika, a među američkim crncima porastao je s 83 na 128.

Naučnici kažu da jedino mogu da spekulišu o mogućim uzrocima, a jedan bi mogao da se krije u tome što lekari češće postavljaju dijagnoze moždanih udara kod mlađih ljudi, jer savremena tehnologija omogućava otkrivanje minijaturnih oštećenja na mozgu.

Međutim, Bret Kisela, vođa istraživačkog tima s Medicinskog fakulteta u Sinsinatiju ne smatra da je to glavni razlog.

- Definitivno svedočimo porastu faktora rizika za moždani udar. Tu su gojaznost, šećerna bolest i povišeni krvni pritisak. Kada sve ove simptome imate već sa 20 godina, onda kao mladi možete vrlo lako da dobijete i moždani udar – smatra Kisela.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA