EKSKLUZIVNO! LUKSUZ NA SRPSKI NAČIN: Staklene ogrlice naše kreatorke na izložbama od Minska do Njujorka (FOTO)

Nakit od specijalno topljenog stakla, koji pravi nekadašnja srpska misica Jelena Mandić, nezaobilazan je deo mnogih velikih izložbi i aukcija u svetskim metropolama. Srećom po ljubitelje nakita u Srbiji, ona će svoju najnoviju kolekciju predstaviti na Belom dvoru u Beogradu 6. decembra

  • 2

UNIKATI! Nekadašnja srpska misica, a danas dizajnerka unikatnog nakita, Jelena Mandić predstavila je svoje ogrlice od specijalnog stakla u mnogim svetskim metropolama.

Dok priprema kolekciju za humanitarni bal na Belom dvoru, Jelena je posetila redakciju Telegrafa, ekskluzivno nam pokazala nove modele nakita "Uriell", pričala o tome kako nastaju ove neobične ogrlice, ali i podelila sa nama iskustva sa svetskih takmičenja u lepoti.

Jelena je predstavljala tadašnju Srbiju i Crnu Goru na izboru za Mis Univerzum 2004. godine. Nakon tog izbora dobila je stipendiju za postiplomske studije na Univerzitetu Ceram u Francuskoj. Ipak, hobi iz rane mladosti nikada nije napustila.

- Oduvek sam veoma volela da oslikavam čaše i staklene predmete i htela sam ozbiljinije da se bavim time. Počela sam da proučavam i ispitujem staklo, pa sam polako krenula u posao. Takođe, krenula sam na privatne časove kod profesorke koja je Master stekla u Francuskoj - započinje Jelena priču za Telegraf.

NE POSTOJE DVE ISTE PERLE 

Nakit koji ona pravi sličan je luksuznim komadima iz italijanske "Murano" fabrike. Međutim, tehnika izrade nije ista, što je Jelena posebno pojasnila:

- Taj način rada je više za muškarce, jer zahteva veliki kapacitet pluća i jačinu ruku. Ja staklo topim u vatri, zatim ga neko vreme ostavim da se distresira kako ne bi puklo zbog velike promene temperature. Kada ga očistim, dodajem mu specijalne boje, kristale ili poludrago kamenje - kaže Jelena.

Kako nam je objasnila, za jednu perlu potrebno je oko sat vremena, dok je za pojedine ogrlice bilo neophodno uložiti i nekoliko dana.

- Sve su to unikati, nikada nisam napravila dve iste perle, a kamoli dve iste ogrlice. Mislim da bi bilo dosadno da budu iste - iskrena je Jelena.

IZLOŽBE OD MINSKA DO NJUJORKA

Nakon završetka studija, Jelena je posao sa nakitom pokrenula u Francuskoj. Nedugo potom stigao je i prvi poziv za izložbu, i to iz daleke Belorusije.

- Na dvoru u Minsku je 13. januara 2011. godine priređen veliki humanitarni bal na kom je prodavan moj nakit. Bila sam jako uzbuđena zbog same izložbe, ali i zbog povoda za bal. Naime, sav prihod od prodaje nakita poklonjen je domu u kom žive deca sa oštećenim sluhom. Kada smo im odneli novac, priredili su za nas priredbu koja je bila zaista divna. Jako me je ganulo kako žive ta deca koja nemaju mogućnost da čuju na način na koji mi možemo - kaže Jelena.

Nakon Minska, njen nakit prodat je i na aukciji u Njujorku, na kojoj je prodat i čuveni reket srpskog teniskog asa Novaka Đokovića. Srećom po beogradske "sladokusce nakita", Jelenina sledeća izložba biće upravo u srpskoj prestonici i to na Belom dvoru.

- Izložba će biti 6. decembra, u organizaciji Fondacije princeze Jelisavete Karađorđević, a novac od prodaje biće potrošen za opremanje senzorne sobe za autističnu decu - najavila je Jelena.

Kako joj za izradu nakita treba mnogo sredstava i vremena, pitali smo Jelenu koliko su tako unikatni komadi nakita pristupačni.

- Nakit još uvek nije zvanično u prodaji, može se kupiti samo na aukcijama i izložbama. Što se cene tiče, to je ekskluziva i ručni rad, pa se i vrednost određuje prema tome. Naravno, pošto je ovo tržište siromašnije nego francusko, uzećemo to u obzir i prilagodićemo cene - objasnila je kreatorka.

USPEŠNO SE BORIM SA PREDRASUDAMA

Nekadašnja misica danas živi na relaciji Beograd - Kan. Kako nam je objasnila, dok je predstavljala Srbiju u Tajlandu 2004. godine, upoznala je mnogo devojaka iz različitih svetskih kultura. Zahvaljujući društvenim merežama, u kontaktu je sa svakom od njih. Međutim, osim brojinih poznanstava i prelepih putovanja, njeno bivše zanimanje nosi i mnogobrojne predrasude okoline. Jelena kaže da joj to nije smetalo u poslu.

- Sa predrasudama nemam problem, jer u inostranstvu biti mis ne znači isto što i ovde. Tamo ima mnogo manje predrasuda, svi vole da budu u vašem društvu i mnogo više to poštuju. Ovde ima svega, ali moji prijatelji znaju ko sam ja, pa je to u redu. Takođe, moj nakit govori sam za sebe, pa za predrasudama nema potrebe - ističe Jelena.

(E. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA