ČUVAJTE SE ZABORAVNOSTI: Pamćenje počinje da slabi već u tridesetim

Iako je prosečna starost u kojoj ljudima počinje da popušta memorija 57. godina života, novo istraživanje pokazuje da neke naše moždane funkcije mogu početi sa slabljenjem i mnogo ranije

  • 0

Dešava vam se da izađete iz kuće, a da niste obuli čarape? Na poslovnom sastanku na trenutak ne možete da se setite ni vlastitog, a ni imena prisutnih kolega? Zaboravljate da isključite peglu ili šporet? Ovo su sve sigurni znaci da nešto nije u redu s vašim pamćenjem.

U jednoj opsežnoj anketi 11 odsto ispitanika otkrilo je da su počeli da primećuju kako im memorija slabi već u četrdesetim godinama života, dok je šest odsto njih reklo da su prve simptome rasejanosti i zaboravnosti osetili već u tridsetim. Najčešće se strah od gubitka pamćenja javlja tokom pedesetih godina, kada se istovremeno stvara jak osećaj anksioznosti ako do zaboravnosti zaista i dođe.

Zaboravljanje tuđih imena nalazi se na vrhu liste onoga što ljudi najčešće zaboravljaju, to se dešava čak u 37 odsto slučajeva. Zatim, sledi zaboravljanje ključeva i sličnih stvari.  U ekstremnijim situacijama roditelji priznaju da im se dešavalo čak i to da su u šoping molovima ostavljali i svoju sopstvenu decu, pa bi obavili posao, izašli i otišli kući bez njih.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA