Imate visok pritisak? Pijte čaj!

Istraživači sa jednog univerziteta u Australiji otkrili su da pijenje tri šoljice crnog čaja dnevno može značajno uticati na snižavanje, kako sistolnog, tako i dijastolnog krvnog pritiska

  • 1

Posle vode, čaj je drugo najpopularnije piće na celoj planeti. U njemu ima puno polifenola, antioksidanata za koje je dokazano da mogu zaustaviti rast malignih ćelija. Takođe, još ranije je otkriveno da ovaj topao napitak podstiče imunitet, a najnovija istraživanja pokazuju da čaj može biti blagotovoran i za kardiovaskularne bolesnike.

Prema rečima profesora Džonatana Hodžsona, ukupan zbir svih bolesti srca mogao bi da bude smanjen za 10 odsto kada bi svako dnevno pio tri šolje crnog čaja dnevno.

- I ranije su postojali dokazi da je čaj dobar za zdravlje našeg srčanog mišića, ali naše otkriće je posebno važno, pošto smo najzad pronašli konkretnu vezu između kozumacije čaja i glavnih rizika za kardiološka oboljenja – rekao je Hodžson.

Merenjem arterijskog krvnog pritiska dobijaju se dve brojke. Prva podrazumeva sistolni, takozvani „gornji pritisak“, dok se druga odnosni na  dijastolni, „donji pritisak“. Ljudi koji imaju povišene vrednosti pritiska, odnosno hipertenziju, nalaze se pod velikim rizikom od koronarnih bolesti, ali i drugih sistemskih oboljenja kao što su otkazivanje bubrega, moždani udar, demencija, oštećenja vida i slično. Procenjuje se da svaki peti čovek ima povišeni krvni pritisak, a čak trećina njih toga nije ni svesna.

Stoga, preventive radi, ne bi bilo loše poslušati savete naučnika i, pored pravilne dijete i ostavljanja cigareta, svakoga dana popiti dve-tri šoljice čaja.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    23. mart 2013 | 16:42

    Moj savet je da u čaj stavite oko 20 biljnih kapi sremuša, koji dokazano snižava krvni pritisak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA