ZVANIČNA DIJAGNOZA: Zavisnost od interneta je ozbiljna psihička bolest

Od naredne godine zavisnost od interneta naći će se na međunarodnoj listi mentalnih oboljenja. Kako tvrde stručnjaci, neki od obolelih pokazuju ozbiljne simptome višestrukog poremećaja ličnosti

  • 0

Bez računara, mobilnih telefona i interneta mnogi od nas više ne mogu da zamisle život. Međutim, neki su postali toliko zavisni o društvenim mrežama poput Fejsbuka, igranju onlajn igrica i surfovanju da to prelazi u psihičku bolest.

Kina, Tajvan i Koreja već su priznali ovaj poremećaj, a u 2013. i SAD i ostatak sveta će zavisnost od interneta (IAD - Internet Addiction Disorder) priznati kao pravi psihijatrijski poremećaj koji je neophodno lečiti.

Simptomi su:

- Preokupacija internetom i internet igrama (najčešće više od 38 sati nedeljno)

- Povlačenje u sebe kada internet nije dostupan

- Gubitak interesa za sve druge stvari

- Nemogućnost kontrole i vremenskog ograničenja korišćenja interneta.

U ostale simptome internet zavisnosti spadaju i preokupacija internetom i onlajn igrama, gubitak interesa za druge stvari, nemogućnost kontrole vremena koje se provodi na mreži, osećaj anksioznosti kada nije dostupan internet i mnogi drugi psihološki problemi.

(Hercegovina.info; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA