PLANIRAJTE BEBU NA VREME: Dužina plodnosti ćerke zavisi od menopauze majke

Ako je majka u menopauzu ušla pre četrdeset i pete godine života, verovatnoća da će njena ćerka da zatrudni u svojim tridesetim značajno se smanjuje, pa zato na na začeću treba poraditi ranije

  • 0

Kćerke žena koje su ranije ušle u menopauzu imaju manji broj zdravih jajnih ćelija od onih čije su majke ušle u klimakterijum posle pedeset i pete godine života. S obzirom na trend sve kasnijeg rađanja u zapadnom svetu, na ovaj način žene mogu da predvide koliko im je vremena preostalo da začnu dete prema uzrastu.

Danski naučnici sa Univerziteta Kopenhagen posmatrali su uticaj majčine reproduktivne dobi na plodnost njenih kćeri preko dva markera, nivoa Anti-Mullerian hormona (AMH) i broja antralnih folikula kod 527 žena. Na taj se način predviđa rezerva jajnika, čime se mogu otkriti šanse žene za prirodnu ili medicinski potpomognutu oplodnju. Oba ta markera značajno su niža kod žena čije su majke u menopauzu ušle u uzrastu od 45 godina i ranije, pa je zbog toga manja mogućnost začeća u kasnim tridesetim.

- Žene čije su majke rano ušle u menopauzu trebalo bi da pokušaju da zatrudne već u dvadesetim, jer se kasnije njihove šanse za to drastično smanjuju - rekla je vođa istraživačkog tima, doktorka Jana Bencen.

Ona je dodala i to da na našu plodnost snažno utiču geni, a ranije studije već su potvrdile da majke i kćeri u sličnom životnom uzrastu ulaze u menopauzu.

(24sata.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA