SRCE POD RIZIKOM: Ako izgledate matorije od vršnjaka, posetite kardiologa

Kako pokazuje najnovije dansko istraživanje, ljudi s vidljivijim znakovima starenja u odnosu na osobe svog godišta, kao što su ćelavost ili masne naslage oko očiju, nalaze se pod većim rizikom od srčanih problema

  • 0

Studijom je obuhvaćeno gotovo 11.000 osoba starosti od 40 godina naviše. Utvrđeno je da su oni ispitanici koji imaju tri do četiri relevantna znaka starenja pod 57 odsto većim rizikom od infarkta i 39 odsto većim rizikom od srčanih bolesti.

- Vidljivi znaci starenja ukazuju na psihološko i biološko starenje, nezavisno od hronološke starosti – ističe Ane Tibjerg-Hansen, profesor Univerziteta u Kopenhagenu i vođa istraživačkog tima.

Među znakove starenja relevantne za zdravlje srca, danski tim je naveo povlačenje kose na slepoočnicama, ćelavost na temenu, brazde na ušnim resicama, a naročito žućkaste depozite masti oko očnih kapaka, ali ne i bore ili sedenje kose.

- Tokom 35 godina praćenja ispitanika, kod 3.401 razvila se neka srčana bolest, dok je 1.708 doživelo infarkt. Ustanovljeno je da su navedeni znaci individualno i kombinovano ukazivali na kasnije probleme sa srcem, nezavisno od drugih tradicionalnih rizičnih faktora, pa bi lekari prilikom pregleda trebalo da ih rutinski proveravaju – preporučuje Tibjerg-Hansenova.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA