POSEBNO OSETLJIVI: Astmatičnoj deci nije nimalo lako u školi

Na osnovu proučavanja više od 100.000 dece i tinejdžera s astmom, dr Džejms Blekmen iz Univerzitetske dečje bolnice u Šarlotvilu zaključio je da se mnogi nalaze pod povećanim rizikom od poremećaja ponašanja i učenja

  • 0

Rezultati objavljeni u "Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics" pokazuju da 12 odsto astmatične dece ima poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) u poređenju sa šest odsto zdrave populacije. Učestalost depresije i anksioznosti je desvet odsto kod astmatičara, a četiri odsto kod zdrave dece.

Prisutnost poremećaja ponašanja i vladanja je 11 prema pet odsto u korist zdrave dece, dok se među astmatičarima javljaju poteškoće u učenju u učestalosti od 15 odsto, za razliku od samo devet odsto među decom bez zdravstvenih problema.

Deca astmatičari uglavnom žive u socijalno i ekonomsko neodgovarajućoj okolini, što podstiče njihove tegobe i smanjuje mogućnosti lečenja. Lečenje astme ne podrazumeva samo lekove, već psihološki, fizički i socijalni kontinuirani rad s pacijentom i njegovom porodicom.

- Terapija astmatičara je "čitav jedan paket" koji obavezuje lekare, roditelje i nastavnike. Roditelji moraju da budu u stalnom kontaktu s nastavnicima po pitanju stanja svog deteta u školi, njegovim zdravstvenim tegobama, ali i mogućnostima da ih zlostavljaju druga deca, što se mora na vreme iskoreniti – istakao je doktor Blekmen, vođa istraživačkog tima.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA