Britanci podržavaju preljubu i laž

U odnosu na period od pre desetak godina, savremeni državljani Ujedinjenog kraljevstva u sve većoj meri odbacuju stare moralne vrednosti

  • 0

Psiholozi sa Univerziteta u Eseksu ispitivali su stavove ispitanika u vezi sa 10 vrsta ponašanja, kao što su švercovanje u javnom prevozu, zadržavanje pronađenog novčanika, bacanje otpadaka po ulici… Ispostavilo se da su mladi, uzrasta do 25 godina bili daleko spremniji da private loše postupke od svojih starijih zemljaka.

Rezultati istraživanja pokazuju da savremeni Britanci ne drže mnogo do bračnih zaveta i sve manje ih pogađa ideja prevari ili laganju supružnika. Pre deset godina, 70 procenata ispitanika imalo je stav je da je varanje supružnika apsolutno neoprostivo, dok se danas svega polovina drži jednog ovakvog principa.

Moral se promenio i po pitanju uzimanja novca koji je nego drugi izgubio.  Danas se svega 20 procenata ispitanika užasava od same pomisli da ne vrate izgubljeni novčanik vlasniku, dok je 2000. godine poštenih nalazača bilo dvostruko više.

Kada je reč o primaocima socijalne pomoći, ranije je život na državnoj grbači osuđivalo 78 odsto stanovništva, a danas se taj broj popeo na čitavih 85 procenata.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA