ISTINA ILI ZABLUDA: Koliko su zdrave namirnice zaista zdrave

Namirnice koje se prodaju pod oznakom zdrave hrane često sadrže štetne sastojke. Ne samo da naročito ne doprinose zdravlju već imaju i visoke cene

  • 0

Jogurti sa žitaricama, šargarepa, zdravi margarini… Jesu li to uistinu namirnice koje će doneti dobrobit vašem zdravlju ili je pak reč o propagandi koja se ne zasniva na naučnim činjenicama? Odgovor na to pitanje daju stručnjaci.

Mnoge namirnice za koje verujemo da su zdrave zapravo neće doneti nikakvo dobro našem organizmu.

Margarin koji snižava holesterol

- Uopšte ne verujem u takve proizvode - tvrdi kardiolog Aseem Malhotra i dodaje da su ti proizvodi su skupi. Drugo – to su namirnice koje se sastoje od nezdravih elemenata. A kao treće - uopšte ne veruje i nema dokaza da takve namirnice donose dobrobit organizmu.

Šargarepa

Verovanje da je šargarepa dobra za vid pogrešno je verovanje.

- Šargarepa ni u kojem slučaju ne pomaže vidu. Ako već tražite povrće za taj problem, onda radije uzmite lisnato zeleno povrće poput spanaća ili kelja - poručuje nutricionista Šamina Asif.

Sok od narandže

- Postoji verovanje da je prirodni sok od narandže dobar za pluća i respiratorne probleme, i to zbog Ce-vitamina kojim obiluje. No, prava istina je da to uopšte ne deluje na pluća - tvrdi fizioterapeut Semi Margo.

Jogurti sa žitaricama ili voćem

- Teška je zabluda verovati da su takve namirnice zdrave. Takvi jogurti obiluju kalorijama jer su prepuni šećera i ostalih nezdravih sastojaka. Oni su daleko od zdrave namirnice - tvrdi Viktorija Tejlor, stručnjak za hranu iz Britanskog centra za zdravlje srca.

Frapei

Frapei su u svakom slučaju zdraviji od gaziranih napitaka, ali se nikako ne mogu ubrojiti u zdrave namirnice.

- Zdravi su ako ih pripremate sami i onda znate što stavljate u njih. Međutim, većina nas ih kupuje, a takvi obično obiluju šećerom i kalorijama pa i nekim ne baš zdravim aditivima - navodi dijetetičarka Helen Bond.

(Telegraf.rs / Mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA