KRATKA ISTORIJA STIDNIH DLAČICA: Glatko su volele i pećinske žene

Danas postoje specijalizovani saloni koji u svojoj ponudi imaju nekoliko opcija uklanjanja neželjenih dlačica sa intimnih mesta. No, znate li kako su ovaj problem rešavale dame u prošlosti?

  • 7

Ako se premišljate koju frizuru da nabacite "tamo dole", nek vam kao inspiracija posluže trendovi lepote koji su krasili ženska međunožja kroz istoriju. Inače, ako nemate dobru i pouzdanu kozmetičarku, postoji salon u kojem sve neželjene dlačice možete da uklonite šećernom pastom bezbolno i po veoma povoljnoj ceni.

Drevne metode

Prvi arheološki nalazi o alatkama za uklanjanje dlačica sa intimne regije pokazuju da su već naše pretkinje koje su živele u pećinama mrzele ideju dlakavog međunožja. Smišljale su raznorazne paste za skidanje dlaka, a prvi bakarni brijači pojavili su se već oko 3000. godine pre nove ere u Indiji i Egiptu.

Stari Egipat

Zbog vrućine i stalne izloženosti pustinjskom pesku, drevni Egipćani nisu tolerisali bilo kakve dlake po telu osim kose na glavi. Sveštenstvo je uklanjalo čak i obrve i trepavice. Za čupanje dlačica koristila se mešavina od ulja i ušećerenog meda, a u pitanju je veoma pouzdana metoda koju i danas znamo kao depilaciju šećernom pastom. Nakon ovog tretmana nema urastanja dlake i iritacije kože. Bol je neuporedivo manji nego kod depilacije voskom, a posebno se preporučuje za skidanje dlačica sa intimnih delova jer tu je koža izuzetno osetljiva.

Grčka mladolikost

Grci su voleli da njihove žene budu baš kao i njihove skuplture – glatke. Stidne dlake, odnosno njihov nedostatak, bio je statusni simbol, a nijedna žena iz višeg staleža nije ni pomišljala na dlakavost.

Rimski stil

Rimljani isto nisu tolerisali dlake, čak ni muškarci. Mladim ženama i muškarcima još od ranog puberteta dlake bi se uklanjale posebnom pincetom pod nazivom "volsela" ili specijalnom pastom koja je, između ostalog, sadržala i šišmiševu krv i zmijski otrov u prahu.

1001 noć

Arabljanke poput Šeherezade bile su naširoko čuvene po svojoj lepoti i brizi o svom telu. Verovali ili ne, čak se smatralo grešnim da žena ne uklanja dlačice sa svog međunožja.U okviru turskih hamama postojale su specijalne prostorije u kojima se izvodila ceremonija depilacije, pre svega šećernom pastom.

Krstaški ratovi

Početkom mračnog srednjeg veka žene nisu preterano brinule o lepoti svog pubičnog dela. Međutim, sve se promenilo s krstaškim ratovima, kada su njihovi muževi osetili glatkoću žena sa Istoka.

Renesansa

Za razliku od Rimljana, francuska kraljica poreklom iz Firence Katarina Mediči strogo je zabranjivala svojim dvorskim damama i sluškinjama da uklanjaju stidne dlačice. Tako su renesansne plemkinje bile primorane da hodaju sa žbunom među nogama, ali žene koje nisu bile pod Katarininim direktnim nadzorom najnormalnije su uklanjale neželjene vlasi.

Viktorijanska epoha

Perika za intimne delove bila je popularna među prostitutkama koje su uklanjale dlake kako bi sprečile širenje polno prenosivih bolesti, a nosile su je i kako bi prikrile bolesti koje već imaju. Takođe, u viktorijanskoj eri nosile su ih i dame iz visokog društva jer je bilo popularno biti "dobro pošumljen". U 19. veku bilo je normalno zadržati stidne dlake ljubavnika kao suvenir. Kralj Džordž IV je čak imao kutiju punu dlaka svojih ljubavnica, a ona trenutno stoji kao izložbeni primerak u jednom muzeju.

XX vek

Početkom dvadesetog veka došlo je do značajnijih promena u ženskoj modi. Kako su se skraćivale dužine haljina i njihovih rukava, tako se postupno povlačila i dlakavost. S pojavom prvih industrijski proizvedenih žileta, ali i seksi svilenih, pa zatim i najlon čarapa, trendovi su sve jače utirali put nežnoj i glatkoj koži.

Bikini linija

Izum kojim je započeta nova era ženskog međunožja jeste dvodelni kupaći kostim koji je više otkrivao nego sakrivao. Od šezdesetih godina prošlog veka sve žene su ili brijale bikini zonu ili uklanjale dlake voskom. Uglavnom se zadržavao prirodni oblik trougla koji je pratio liniju venerinog brežuljka.

Brazilka

Godine 1987, kada je Madona bila na svojoj turneji, sestre Padilja otvorile su salon "J. Sisters" na Menhetnu, gde su nudile uslugu brazilske depilacije. Tretman je ostao relativno nepopularan sve do epizode serije "Seks i grad" u kojoj Keri odluči da dozvoli kozmetičarki da je "oćelavi" tamo dole. Nakon toga, više ništa nije bilo isto i brazilska depilacija šećernom pastom postala je glavni svetski trend u uklanjanju neželjenih dlačica. Zato ne propustite priliku da častite sebe "sugaring" depilacijom celih nogu, prepona i nausnica, uz negu "Dilo Antiage" gelom, sa popustom od 69 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA