OSTAVITE CIGARETE: U EU pušenje zaslužno za svaki treći tumor

U deset zemalja članica EU svake godine se neka vrsta raka izazvana pušenjem dijagnozira kod ukupno 270.000 ljudi, ukazuje jedna međunarodna studija

  • 0

Poznato je da pušenje predstavlja jedan od najvažnijih faktora rizika za obolevanje od raka pluća, debelog creva, bešike i nekih drugih vrsta kancera.

- Ovo pokazuje koliko borba protiv pušenja i dalje mora da bude jedan od prioriteta prevencije raka – ističe rukovodilac studije Antonio Agudo iz Katalonskog instituta za onkologiju pri bolnici Ospitalet de Ljobregat.

Agudo i njegove kolege su istraživanje, koje je počelo još 1992. godine, a potom proširivano do 2000. godine, obavili na osnovu informacija o ukupno 440.000 stanovnika Danske, Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Holandije, Norveške, Španije, Švedske i Britanije. Na početku studije nijedan učesnik nije bolovao od raka. Tokom prosečno jedanaest godina praćenja, kod 14.563 ispitanika koji su bili izloženi duvanskom dimu dijagnostikovan je neki od kancera za koje se smatra da su delom ili u potpunosti u vezi sa pušenjem.

Kod gotovo 4.500 ispitanika je dijagnoziran kolorektalni kancer, kod oko 3.000 rak pluća, a kod 1.850 rak donjeg urinarnog trakta. Ostali su oboleli od raka želuca, grlića materice, usta, bubrega, pankreasa i nekih oblika leukemije. Utvrđeno je da su pušači bili pod 2,6 puta većim rizikom, a bivši pušači pod 1,5 puta većim rizikom da obole od raka koji se dovodi u vezu sa duvanom.

- Međunarodni tim naglašava da za sve slučajeve raka među njihovim ispitanicima nisu odgovorne isključivo cigarete, ali da su, prema njihovoj proceni, direktno odgovorne za oko 35 odsto. U nekim vanevropskim zemljama, kao što su Indija i Kina, u kojima borba protiv pušenja nije tako raširena i uspešna kao u EU, procenat slučajeva raka za koje je odgovorno pušenje sigurno je i veći - napominju stručnjaci.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA