Od dijabetesa može i da se ogluvi

Šećerna bolest već je dovedena u vezu s povećanim rizikom od bubrežnih i kardiovaskularnih problema, oštećenja nerava i gubitka vida, a nedavno je jedna japanska studija pokazala da su oboleli od njega pod više nego dvostrukim rizikom i od gubitka sluha nego zdrave osobe

  • 0

Kako napominju stručnjaci Univerziteta Nigata, mlađi šećeraši su pod većim rizikom od gubitka sluha od starijih, za šta još nema objašnjenja. Dok je kod šećeraša uopšte rizik od gubitka sluha veći za 2,15 puta, kod mlađih od 60 godina taj rizik je veći za 2,61, a kod starijih od 60 godina za 1,58 puta.

Pretpostavlja se da je uzrok to što visok sadržaj šećera u krvi oštećuje krvne sudove u uhu. Japanski tim na osnovu ovih nalaza preporučuje da se oboleli od šećerne bolesti ranije podvrgavaju testiranju sluha nego ostala populacija, tim pre što osobama koje izgube sluh u većoj meri prete depresija i demencija.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA