PINOKIO NIJE BAJKA: Nos nas zaista odaje kada lažemo

Dvoje španskih psihologa sa Univerziteta u Granadi dokazali su da nas nos, baš kao i u priči o Pinokiju, razotkriva kada izgovorimo neistinu

  • 0

Pinokio, drveni lutak koji nakon brojnih avantura postaje dečak, nije samo junak popularnog romana Karla Kolodija, već i naziv pojedinih fenomena u medicini kao što su "Pinokijev kompleks" i "Pinokijev sindrom".

Španski naučnici Elvira Salasar Lopes i Emilio Gomes Milan otkrili su pomoću termografa, uređaja koji meri temperaturu raznih delova tela, da kada lažemo, naš nos otiče (umesto da se izdužuje), dok temperatura u njemu raste. Ovaj fenomen, koji su nazvali "Pinokio efekat", javlja se i kada nas obuzme strah.

Ovo dvoje stručnjaka nisu samo merili temperaturu nosa, već i drugih delova tela, pa su tako otkrili da prilikom izvođenja flamenka, plesačima raste temperatura u zadnjici, da bi se potom širila prema gornjim ekstremitetima.

- To je "termički otisak" flamenka i svaki ples ima svoj specifični otisak – kazala je Salasar Lopes.

Španski naučnici tvrde, takođe, da ovom metodom mogu da detektuju i seksualnu želju. Prema njima, porast libida se manifestuje rastom temperature u genitalijama i grudima.

(MojPortal.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA