ČOKOLADOM PROTIV KAŠLJA: Par kockica na dan zaustaviće i najgore hripanje

Sastojci kakaoa blokiraju rad senzornih nerava i refleks grla, čime se simptomi akutnog i hroničnog kašlja umanjuju za 60 odsto. Najbolji izbor je crna čokolada

  • 0

Kako pokazuju rezultati britanske studije klinike "Hull" na 300 hospitalizovanih pacijenata sa hroničnim kašljem, teobromin, jedan od sastojaka kakaoa, efikasno smanjuje neprijatne simptome. Ispitanici su tokom dve nedelje uzimali teobromin dva puta na dan u dozi od 1.000 mg, a njihovi simptomi su se umanjili za 60 odsto.

Iako pomaže i kod akutnog i kod hroničnog kašlja, čokolada nije krajnji lek jer se simptomi vraćaju čim se terapija prekine.

Ranije studije britanskog Udruženja za zdravlje srca i pluća utvrdile da teobromin blokira delovanje senzornih nerava, koji su odgovorni za refleks kašlja.

Iako većina ljudi povremeno kašlje, kod svakog dvanaestog čoveka kašalj je do te mere izražen da ga ometa u dnevnim aktivnostima. Naučnici savetuju ljudima koji pate od hroničnog kašlja da svakodnevno pojedu jedno do dva rebra čokolade kako bi ublažili simptome.

U 30 grama nezaslađene crne čokolade nalazi se oko 450 mg teobromina, dok se u 30 grama tamne čokolade slatke nalazi oko 150 miligrama tog lekovitog sastojka. Očekivano, najmanje se teobromina nalazi u mlečnoj čokoladi, s tek 60 miligrama na 30 grama čokolade.

- Najbolji odabir je crna čokolada, koja donosi i najmanji rizik od gojaznosti kao nuspojave slatke terapije – istakla je vođa istraživačkog tima, profesorka Ejlin Moris.

(24sata.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA