REANIMACIJA: Tehnika usta na usta nije od pomoći

Stopa preživljavanja mnogo je veća kada se prilikom reanimacije ljudi ne praktikuje tehnika “usta na usta”, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u novom izdanju naučnog lista “Journal of American College of Cardiology”

  • 1

Radi se o najnovijem među više istraživanja koja su dovela u pitanje korisnost tehnike “usta na usta” prilikom reanimacije. Sada se preporučuje reanimacija samo pritiskanjem (kompresijama) grudnog koša.

Objašnjava se da u prvih 10 minuta zaustavljanja rada srca kompresije grudnog koša omogućavaju da se podražavaju otkucaji srca i održi protok krvi, preneli su francuski mediji. Respiratorni aspekt pomoći (tehnika “usta na usta”) ne bi trebalo da je prioritetan u baš prvim trenucima pružanja pomoći.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kosic

    17. decembar 2012 | 23:54

    kao prvo u svim razvijenim zemljama je davno ukinuta tehnika usta na usta. uvedena usta na nos jer nedaje otpor. u drugoj stvari ste u pravu ali samo u prvih 2-3 min. poslije mora ici vjestacko disanje. toliko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA