LAŽ UBIJA: Istina je dobra za zdravlje

Ako želite da budete zdraviji, budite iskreni i nemojte lagati. Osobe koje su se deset nedelja uzdržale od bilo kakvih laži, pa čak i onih najbezbolnijih, uživale su bolje zdravlje

  • 0

Do ovog zaključka su stigli američki istraživači koji su 110 osoba starih između 18 i 71 godine podvrgnuli zanimljivom ispitivanju. Jednom nedeljno, i tako deset nedelja, ispitanici su ispunjavali upitnik o svom zdravlju i vezama, a zatim prošli poligraf kako bi se procenio broj većih i manjih laži koje su izrekli prethodne nedelje.

Polovina ispitanika imala je zadatak da se suzdrži od laži za vreme ispitivanja. Smeli su da prećute istinu, da odbiju da odgovore na neko pitanje, da čuvaju tajne, ali nije im bilo dozvoljeno da slažu. Druga polovina ispitanika nije dobila nikakve instrukcije.

Istraživači su ustanovili da postoji veza između veće istinitosti u govoru i boljeg zdravstvenog stanja, što nije bio slučaj sa ispitanicima koji su smeli da lažu.

- Dokazi tvrde da Amerikanci prosečno slažu 11 puta nedeljno. Hteli smo da saznamo može li iskreniji život zaista dovesti do boljeg zdravlja. Ustanovili smo da ispitanici mogu namerno i drastično smanjiti broj svakodnevnih laži, a to je zauzvrat povezano sa značajno boljim zdravljem – objasnila je Anita Keli, profesor psihologije Univerziteta “Notre Dame” iz Indijane, ujedno i vođa istraživačkog tima koji je sproveo ovo istraživanje.

Njen tim je ustanovio da su se i odnosi istinoljubivih osoba s bližnjima poboljšali. Tako su osim boljeg zdravlja uživali i u boljim odnose s prijateljima.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA