NE PRETERUJTE S ANTIBIOTICIMA: U slučaju bronhitisa su beskorisni

Antibiotici poput "amoksicilina" nisu efikasni u slučajevima bronhitisa koji najčešće izazivaju virusi, preneli su francuski mediji rezultate istraživanja sprovedenog u periodu od novembra 2007. do aprila 2010. godine u 12 evropskih zemalja

  • 2

Davanje "amoksicilina", često prepisivanog antibiotika, osobama koje imaju bronhitis je kontraproduktivno. Tako pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog na 2.061 pacijentu, među kojima je nekima nasumice tokom sedam dana davan "amoksicilin", a drugima placebo (lažni lek).

Na kraju je bilo malih razlika vezano za trajanje ili jačinu simptoma bolesti između dve grupe, uključujući čak i pacijente starije od 60 godina. Naučnici su, između ostalog, istakli da je istraživanje pokazalo da davanje antibiotika osobama za koje se zna da nemaju upalu pluća ničemu ne služi i da može čak da bude kontraproduktivno, jer preterana upotreba tih lekova može da podstakne razvoj otpornosti na njih.

Tokom istraživanja, osobe koje su koristile antibiotike više su saopštavale i neželjene efekte (kožne reakcije, dijareja, mučnina) - 28,7 odsto, dok je procenat onih koje su upotrebljavale placebo - 24 odsto.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    8. decembar 2018 | 23:41

    U svakom slučaju dr.nisam neznam sastojke antibiotika ali mene su spasli

  • Dragana

    8. decembar 2018 | 23:39

    Baš zbog bronhitisa sam i dobila upalu pluća jer kažu virus je i antibiotik nepomaže .u tom slučajuNažalost moj dr .bio je na godišnjem a kad se vratio rekao mi na hitnoj su mi trebali dati antibiotik koji nepomaže virusu ali pomaže da se nedobije upala pluća.jedva sam se posle oporavila osle 28 tableta antibiotika 6 nedelja.kad sam drugi put opet bronhitis dobila virus uKrvi moj dr.mi dao odmah antibiotik i pluća su bila ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA