TRUDNOĆA I DEPRESIJA: Za bebu je bolje da uzimate lekove

Korišćenje antidepresiva u trudnoći ne povećava u velikoj meri opasnost od mrtvorođenih beba ili neonatalnih smrti

  • 0

Ovo su rezultati istraživanja sprovedenog na oko 30.000 trudnica u skandinavskim zemljama, a objavljeni u medicinskom časopisu “Journal of the American Medical Association”. Među 1,6 miliona dece čije je rođenje obuhvaćeno studijom, registrovano je 6.054 mrtvorođene dece, 3.609 slučajeva neonatalnih smrti (do četiri sedmice nakon rođenja) i 1.578 slučajeva postnatalnih smrti.

Istraživanje je pokazalo da je kod žena koje su uzimale antidepresive stopa pobačaja i postneonatalne smrtnosti malo veća nego kod onih koje ih nisu uzimale, dok je stopa neonatalne smrtnosti slična u obe grupe.

Veći procenti među ženama pod antidepresivima objašnjavaju se time što su neke patile od težih psihičkih oboljenja i pušile ili bile u poznijim godinama za materinstvo.

Istraživači su istakli i da je depresija tokom trudnoće sve učestalija, sa stopom između sedam i 19 odsto u industrijski razvijenim zemljama.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA