BRZA HRANA ŠTETI DECI: Gušenja i promene na koži posledica nezdravih obroka

Naučnici upozoravaju roditelje da tri obroka brze hrane nedeljno može da dovede do pojave astme, ekcema, alergija, rinitisa i konjuktivitisa kod dece

  • 0

Oni navode da visoki nivoi zasićenih masti u brzoj hrani, poput hamburgera, utiču na slabljenje imunološkog sistema.

Istraživanje, kom su bila obuhvaćena deca u više od 50 zemalja, pokazalo je da tinejdžeri koji jedu tri ili više obroka brze hrane nedeljno imaju 39 odsto više šansi da obole od akutnog oblika astme. Rizik kod mlađe dece iznosi 27 odsto. Obe kategorije dece su, takođe, sklonije da dobiju alergijski rinitis ili rinokonjuktivitis, koji napada sluznicu oka.

Naučnici ističu da tri porcije voća i povrća nedeljno može da smanji ovaj rizik za 14 odsto kod najmlađe dece, a za 11 odsto kod tinejdžera.

Istraživanje je sproveo tim naučnika za Univerziteta u Oklendu, na Novom Zelandu, koji je ispitao prehrambene navike 181.000 dece starosti od šest do sedam godina i 319.000 dece starosti od 13 do 14 godina.

- Postoji sumnja da brza hrana doprinosi porastu broja slučajeva astme, rinokonjuktivitisa i ekcema kod dece, a da redovno konzumiranje voća i povrća može da zaštiti njihov organizam od ovih bolesti – naveli su novozelandski istraživači.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA