VIŠE DECE, MANJA BRIGA: Zašto je dobro imati veliku porodicu

Iako se možda čini da više dece može uzrokovati i više briga i veće angažovanje na njihovom vaspitanju, istraživanja pokazuju da to nije tako. Deca uče međusobno i u društvu se bolje razvijaju

  • 1

Kako oprostiti onima koje volimo ili kako se izboriti za sebe, deca uče od svoje braće i sestara. U raznoraznim situacijama koje im život donosi, oni nauče kako da se nose s ljutnjom, grižom savesti, srećom i tugom, objasnio je američki psiholog dr Džejms G. Velborn.

Kako voleti

Braća i sestre međusobno mogu da se nauče šta znači voleti, a šta biti voljen. Međutim, da bi oni znali šta to tačno znači, roditelji treba da im pokažu kako su zagrljaji i nežnost sastavni deo njihove porodice. Tako će naučiti da se međusobno poštuju i štite ono do čega im je stalo.

Timski rad

Deca ne mogu da biraju brata ili sestru, ali bi svejedno trebalo da sarađuju. Da biste ih naučili timskom radu, podelite im zadatke koje treba da obave zajedno. Ako se bune i protestuju, zadajte im još više zadataka. Na kraju će shvatiti da zajedničkim radom mogu daleko da doguraju.

Kako biti tolerantan prema drugima

U detinjstvu starija braća većinom izbegavaju mlađu, ali ih već odmalena treba naučiti toleranciji. Iako im se njihov mlađi brat ili sestra čine drugačijim i nezanimljivim, napomenite da takvo ponašanje nećete tolerisati. Najlakši način da to postignete jeste da ih pohvalite dok pričaju o školi. Dajte im do znanja da vas jako raduje to što je vaše starije dete odvojilo vreme za mlađe i pokazalo mu gradivo, te da je to jedan od zadataka starije braće.

Pravilo svađanja

Svađe su sasvim uobičajeni deo detinjstva, ali najbitnije je da na vreme nauče civilizovano da ih rešavaju. Nemojte im prepuštati svađe, jer bi one mogle da prerastu u pravu anarhiju, već ih umesto toga okupite i pokažite kako da se nose s novonastalom situacijom. Nakon što ste im to objasnili, pustite ih neka probaju sami da reše sukob. Takva praksa će im dobro doći i ubuduće, jer sitnih razmirica zasigurno neće nedostajati.

Ko je vođa, a ko sledbenik

U odnosu braće i sestara, uvek se neko nameće kao vođa, dok je drugi sledbenik. Ipak, kod takvog odnosa treba pripaziti da se odnos ne pretvori u tiraniju. Odvojite vreme i svojoj deci objasnite da uloge treba da se menjaju, tačnije da je ponekad jedan od njih vođa, a drugi sledi, dok je situacija sledeći put obrnuta.

Kako se zauzeti za sebe

Deca se međusobno uče kako da ne popuštaju u određenim situacijama, što će im pomoći kasnije u životu, kada će morati da se zauzmu za sebe. Napravite vežbu sa njima i ohrabrite ih da se odupru jedno drugome. Naime, u većini takvih odnosa, uvek je jedan povodljiviji od drugog, pa ga treba naučiti kako reći ne.

Veštine pregovaranja

Još jedno ponašanje je specifično za braću, a to je da uvek žele ono što onaj drugi ima. Umesto da mole ili to zahtevaju, naučite ih kako da uspešno pregovaraju. Tako, na primer, mogu da naprave dogovor da će ako pozajme nešto, zauzvrat onome od koga su to pozajmili sređivati krevet nedelju dana. Tako će naučiti da ništa u životu nije besplatno, već se za to treba pošteno potruditi.

(Telegraf.rs / Haber.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonimno

    31. januar 2013 | 15:37

    * Jeste dobro,odlično i dragoceno ono što je od Boga * * Treba znati da onaj što ovo piše,jeste u svemu manji u odnosu na vas * Delovanje na povratak ljudi u svoje zemlje koji su u evropi i svetu * Na umu imati da,vlasti vaše zemlje,vlasti u svetu i vlasti u evropi,jesu vlasti od Boga kroz narod postavljene * Ohrabrenje od strane vlasti i države da,hoće biti mnogo bolje narodu u tvojoj zemlji * Ti sve možeš * Bog jeste sa vama * U tvom srcu jesu reči isceljenja * Ti si dragocen(a) u mojim očima,veli Gospod * Otvori svoje srce * Onaj narod koji je mali,ustvari jeste veliki narod * Vi ste predivni,i ono što je u vama,dar je od Boga * Znajući koliko ste veličanstveni i predivni u očima Gospodnjim,malo po malo,sve veći broj vašeg,i naroda evrope i sveta,vas će prihvatati * Vi imate um Božiji * Ne bojte se nevolja što ponekad naidju * U svakome danu,nova je milost Gospodnja * Sa potpunom slobodom,ohrabrujte svoj narod * Vi znate kako da delujete,jer nad vama jeste ruka nevidljivog Boga * Večna je ljubav Gospodnja * Neka vas vodi ono što je ponizno,i o ovome govori Bog * U ime Gospoda Isusa Hrista,na svemu i za sve,Bogu i nebeskom Ocu slava i hvala *

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA