BACITE CIGARETE: Prestanak pušenja smanjuje nervozu i stres

Mnogi pušači žive u pogrešnom ubeđenju da bi ostavljanje cigareta uticalo na to da budu uznemireni na jedan duži vremenski period. Međutim, to uopšte nije tačno

  • 0

Kako su pokazali rezultati istraživanja grupe britanskih naučnika sa Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta Sautempton, objavljeno u naučnom listu “British Journal of Psychiatry”, kod pušačia koji su uspeli da se odreknu duvana dugoročno se smanjuju uznemirenost i anskioznost, dok kod onih koji ne uspeju dolazi do njenog povećanja.

Naučnici su došli do tog zaključka praćenjem 491 pušača, učesnika u programu odvikavanja od pušenja u kome se kombinuju psihoterapija, edukacija i lečenje lekovima. Oni su merili kroz upitnik nivo stresa pre prestanka pušenja, a zatim šest meseci posle.

Rezultat je pokazao da je kod pacijenata kod kojih je uspelo odvikavanje od pušenja došlo do većeg smanjenja uznemirenosti nego kod pacijenata kojima to nije uspelo. Tendencija je bila izraženija kod osoba s nekim od psihičkih oboljenja.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA