ASPIRIN ČUVA SRCE: Ali izaziva staračko slepilo

Uzimanje i samo jedne tablete aspirina svake nedelje možda je u vezi sa staračkim gubitkom vida, ukazuje jedna australijska studija

  • 0

Trenutno se u svetu svake godine konzumira više od 100 milijardi tableta aspirina, koje se uobičajeno uzimaju i kao sredstvo prevencije infarkta i šloga.

Jedna ranija evropska studija je utvrdila da su starije osobe koje svakog dana uzimaju aspirin pod dvostruko većim rizikom od tzv. "makularne degeneracije", odnosno staračkog gubitka vida.

Tim sa Univerziteta u Sidneju, kojim je rukovodila Dže Džin Vang, želeo je da proveri te tvrdnje, pa je obavio istraživanje na 2.389 osoba starijih od 45 godina, od kojih je 257 uzimalo bar po jedan aspirin nedeljno. Nakon petnaest godina, 5,8 odsto redovnih korisnika aspirina izgubilo je vid, prema 2,3 odsto onih ispitanika koji nisu uzimali taj lek.

Vangova ističe da je, takođe, utvrđeno da je gubitak vida kod ispitanika nastupio nezavisno od eventualne istorije kardiovaskularnih bolesti ili pušenja.

Australijski tim napominje da su potrebni dopunski dokazi da aspirin povećava rizik od staračkog slepila. Zbog toga se ne zalažu za promenu prakse davanja aspirina starijim osobama kao sredstva prevencije infarkta ili šloga, ali upozoravaju lekare da budu oprezniji u preporučivanju tog leka pacijentima koji su inače pod povećanim rizikom od makularne degeneracije.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA