SAVRŠEN GOST: Na spavanje ide prvi i uvek počisti za sobom

Idete u goste na nekoliko dana? Ne zaboravite da kupite poklon i što je još bitnije jeste da poštujete domaćinov kućni red. Naglasite koliko ostajete, a imajte u vidu da je "svakog gosta tri dana dosta"

  • 0

Ukoliko idete kod rođaka ili prijatelja u goste na nekoliko dana, trudite se da sledite kućna pravila oko spavanja, gledanje TV-a i večere. Pokušajte da se sami zabavite, nemojte svojim planovima opterećivati domaćina i obavezno očistite iza sebe.

Dobar gost će pre samog dolaska najaviti koliko namerava da ostane, a svoje dnevne rituale prilagodiće domaćinu, naročito ako ostaje nekoliko dana.

U goste obavezno ponesite poklon kojim zahvaljujete domaćinu na gostoprimstvu. Najbolje je izabrati nešto što otkriva vašu ličnost, ali i vašeg domaćina. Tako će znati da ste se zbilja potrudili. Ako vaš domaćin ima dece, možete poneti simboličan poklon za svakog od njih ili ih razveseliti odlaskom u bioskop.

Poštujte kućna pravila

Trudite se da poštujute pravila kuće u koju ste došli, naročito ona po pitanju večere, spavanja i gledanja TV-a. Raspitajte se u koje vreme je ručak, da li je u kući dozvoljeno da se puši i koje programe možete gledati pred decom, a koje ne. Tako ćete izbeći neprijatne situacije, a nećete potkopati domaćinov autoritet.

Takođe, ako domaćin ima kućne ljubimce, poštujte njegova pravila. Nemojte psa ili mačku puštati na kauč, ako on to ne dopušta.

Pokažite zahvalnost i pomozite oko kućnih poslova.Ponudite pomoć oko pranja sudova, pripreme hrane i pospremanja nakon ručka. Ako treba, odvedite psa u šetnju.

Na spavanje krenite prvi

Potrudite se da prvi krenete u spavaću sobu. Situacija sa spavanjem može biti veoma neprijatna, zato što će vaš domaćin ostati duže budan samo zbog vas, iako možda rano ujutro ima važne obaveze.

Zabavite se sami

Želite li da idete na koncert ili izložbu, uradite to sami. Nemojte time da opterećujete svog domaćina, zato što on možda ima drugih obaveza ili je već napravio svoje planove. Snađite se sami, ali obavezno o tome obavestite domaćina kako ne bi brinuo.

Očistite za sobom

Pre nego što krenete kući, očistite za sobom. Očistite kupatilo, skinite posteljinu s kreveta i stavite je u korpu za prljav veš.  Isto uradite i s peškirima, a one koje niste koristili, složite i recite domaćinu. Tako mu možete uštedeti vreme na čišćenju.

Na kraju se obavezno zahvalite na gostoprimstvu i ponudite se da ga uzvratite što pre.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA