SAČUVAJTE PAMET: Hrana koja pospešuje rad mozga

Zdravlje je oduvek predstavljalo najveće ljudsko bogatstvo ali ga, do sada, nikada teže nije bilo sačuvati. Živimo u svetu koji obiluje štetnim materijama i upravo zbog toga, savremeni čovek mora da razmišlja konstantno u pravcu očuvanja svog zdravlja

  • 0

Ovoga puta posvetićemo se očuvanju mozga i moždanih funkcija kao i ishrani koja pospešuje njegovo efikasno funkcionisanje. Nedavna istraživanja dokazala su da konzumiranje ovih 6 namirnica sprečava usporavanje rada najpametnijeg ljudskog organa.

Omega 3 masne kiseline

Konzumiranje ribe, naročito lososa, odličan su izvor masnih kiselina koje pospešuju moždane funkcije i smanjuju depresiju.

Zeleni čaj

Konzumacijom zelenog čaja efikasno se poboljšava proces razmišljanja a njegov efekat povezan je sa kofeinom koji ovaj čaj sadrži u sebi.

Borovnica

Ova voćka takođe pospešuje razmišljanje a prema najnovijim istraživanjima, žene koje je jedu mnogo borovnica imaju manje šanse za dobijanje od srčanog udara.

Magnezijum u povrću

300 biohemijskih reakcija zavisi od magnezijuma koji sadrži telo. Grašak je povrće koje je izuzetno bogato njime i treba ga konzumirati u što većim količinama kako bi se funkcije mozga očuvale i ubrzale.

Orasi

Antioksidansi u orasima smanjuju rizik od mnogih oboljenja među kojima i od čuvene Alchajmerove bolesti.

Čokolada

Nekoliko istraživanja pokazalo je da je čokolada izuzetno poželjna za mozak i da je treba konzumirati češće. Naravno, bitno je da čokolada bude tamna, odnosno da bude sa što većim procentom kakao udela.

(Tamara Milić / mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA