ZDRAVI BEZ DUVANSKOG DIMA: 14 činjenica o zlim cigaretama

Danas se i u našoj zemlji obeležava Međunarodni dan bez duvanskog dima i zato vam donosimo razloge zbog kojih bi odmah trebalo da odustanete od ove ružne navike

  • 1

Zapaliti cigaretu posle ručka, u dobrom društu ili nakon seksa možda jeste kul, ali nikako nije zdravo. Da biste se i vi opredelili za život bez duvanskog dima, donosimo vam nekoliko osnovnih činjenica koliko je pušenje štetno.

Činjenica br. 1

Duvanski dim iz okruženja izaziva bolesti sa fatalnim ishodom.

Činjenica br. 2

Samo tri cigarete proizvedu i po deset puta više štetnih čestica nego motor automobila koji radi pola sata.

Činjenica br. 3

Mnogi otrovi koji se nalaze u duvanskom dimu iz okruženja su nevidljivi, sadrže gasove bez mirisa koji ne mogu da se otklone ventilacijom niti sistemima za filtriranje vazduha.

Činjenica br. 4

Širom sveta, 700 miliona dece izloženo je duvanskom dimu.

Činjenica br. 5

Međunarodna organizacija rada procenjuje da u svetu svake godine umire 200.000 radnika zbog izloženosti duvanskom dimu na radnom mestu.

Činjenica br. 6

Do sada nije otkriven bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu.

Činjenica br. 7

U sobama punim duvanskog dima nivoi zagađenja mogu i do 50 puta da nadmaše nivoe zagađenja u tunelu koji je zakrčen vozilima.

Činjenica br. 8

Duvanska industrija podržava proteste protiv barova, restorana i klubova širom sveta u kojima je pušenje zabranjeno.

Činjenica br. 9

Mesta bez duvanskog dima pomažu mnogim pušačima koji žele da prestanu da puše zato što im olakšavaju da ostave duvan i da ga se ne late ponovo.

Činjenica br. 10

Građani se pridržavaju zakona o zabrani pušenja. Na primer, u italijanskim gradovima, zakon se poštuje u 98,5 odsto, a u Njujorku u 97 odsto slučajeva.

Činjenica br. 11

Trudnice nepušači koje su izložene duvanskom dimu iz okruženja imaju više šanse da rode bebu male težine, kao i da se porode pre vremena.

Činjenica br. 12

Istraživanje u Srbiji pokazuje da više od 3/4 odraslih građana podržava Zakon o zaštiti stanovnišptva od izloženosti duvanskom dimu i zabranu pušenja na svim radnim i javnim mestima.

Činjenica br. 13

Sve studije su pokazale da zakoni protiv pušenja ne ugrožavaju ugostiteljski sektor.

Činjenica br. 14

Sve je više dokaza da potpuna zabrana pušenja dovodi do smanjenog prijema ubolnicu usled akutnog infarkta miokarda za 10 odsto do 20 odsto.Sve studije su pokazale da zakoni protiv pušenja ne ugrožavaju ugostiteljski sektor.

(zdravlje.gov.rs/dimopedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko Pavlovic

    31. januar 2013 | 21:46

    Potpuno se slazem sa tim zakonom i treba ga citav svet primjeniti.... Ako ko truje neka truje sam sebe, a ne i ostale....!!! Lp

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA