NEPRIJATELJ MUŠKARACA: Vitamin C stvara kamen u bubregu

Iako se vitamin C često preporučuje kao dodatak ishrani, jer štiti od prehlade i pada imuniteta, ali i drugih zdravstvenih nepogodnosti, nedavno se došlo i do rezultata da može biti fatalan po zdravlje muškaraca

  • 1

Muškarci koji suplemente vitamina C  koriste u tabletama kao dodatak ishrani imaju dvostruko veći rizik od stvaranja kamena u bubregu, upozoravaju stručnjaci.

Ovo su rezultati najnovijeg švedskog istraživanja čiji su naučnici otkrili kako se određeni delovi vitamina C izlučuju iz organizma putem mokraće kao oksalati. Reč je o jednoj od ključnih komponenti kamena u bubregu.

Tako muškarci koji uzimaju vitamin C, najmanje jednom nedeljno, rizikuju da obole od ovog zdravstvenog problema koji pogađa, samo u Velikoj Britaniji, 12 odsto muškaraca i četiri odsto žena.

Iako je istraživanje jasno pokazalo vezu između vitamina C i kamena u bubregu, naučnici nemaju nameru da promovišu neuzimanje spomenutog vitamina. On je, naime, važan deo zdrave ishrane.

Kameni u bubregu se stvaraju kada se u mokraći nakupi previše određenih supstanci koje se kristalizuju i tako formiraju kamenac unutar urinarnog trakta. Mogu da sadrže razne kombinacije hemijskih elemenata, ali se najčešće radi o kalcijumu u kombinaciji sa oksalatima ili fosfatima. Ove hemikalije se normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani, kao i u kostima i mišićima.

(Tamara Milić / Mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    8. februar 2013 | 15:09

    KAKO DA NE JEDAN DAN JE LOS KALCIJUM DRUGI DAN VITAMIN C,STO MANJE DA IH UZIMAMO A STO VISE DA KUPUJEMO LEKOVE PO APOTEKAMA HA HA HA KAKVA FARMACEUTSKA PROPAGANDA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA