DEPRESIVNI STE? Razmišljanje je najbolji lek!

Nova naučna studija ukazuje na to da bi inovativni psihološki tretman pod imenom “trening konkretnosti” mogao da smanji depresiju za samo dva meseca

  • 0

Trening “konkretnog razmišljanja” novitet je na polju psihološke pomoći za obolele od depresije, jer učeći sasvim novi stil razmišljanja depresivni pacijenti značajno poboljšavaju stanje svoje psihe. Naučnici Univerziteta Ekseter kažu da se nova tehnika može sprovoditi i kao terapija samopomoći.

Stručnjaci ukazuju da osobe koje pate od depresije imaju tendenciju ka štetnom apstraktnom razmišljanju i generalizovanim negativnim mislima. Na primer, jedna jedina greška koju naprave za njih je dokaz da su beskorisni u svemu, a “trening konkretnosti” (CNT) je novitet koji cilja upravo na tu sklonost.

Nova studija je, takođe, dokazala da ponavljanje CNT vežbi pomaže osobi da promeni svoj način razmišljanja. CNT uči ljude kako da budu konkretniji dok razmišljaju o problemima, pri čemu se poteškoće gledaju realnije, poboljšava se veština rešavanja problema, smanjuju se brige i depresivno raspoloženje.

Posle šest meseci, studija s 121 osobom je pokazala da CNT značajno smanjuje simptome depresije i teskobe i da je obolelima duboka depresija prešla u blagu. Za razliku od tehnika relaksacije koje, takođe, mogu ublažiti depresiju, CNT u velikoj meri smanjuje negativno razmišljanje koje je tipično za ljude u depresiji.

- Ciljajući na sam stil razmišljanja može delotvorno da se utiče na lečenje depresije - objašnjava Edvard Votkins sa Univerziteta Ekseter.

Trening konkretnosti zahteva minimalan kontakt licem u lice s terapeutom, može se sprovoditi i onlajn, putem CD-a ili smartfona, tako da postaje i jeftin način terapije, koju sebi može da priušti veći broj ljudi.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA