PRVA LJUBAV: Kako reagovati kad se osnovac zaljubi

Možda vam se čini da su dečje ljubavi prolazne ili beznačajne, ali vaše ponašanje može ostaviti dubok trag na emotivni život deteta

  • 0

Bilo da se radi o tajnoj zaljubljenosti u slatku devojčicu iz razreda ili zaluđenosti tinejdžerskom pop-zvezdom, kod većine dece prve ljubavi se rađaju mnogo pre tinejdžerskog uzrasta.

Prve ozbiljnije ljubavi i prvi poljupci po pravilu su rezervisani za tinejdžerske godine, no i osnovci već prilično rano pokazuju interesovanje za suprotni pol, pa se u dvorištu škole može videti kako dečaci ganjaju devojčice i čupaju ih za kiku, devojčice daju nevine poljubce dečacima ili pak i jedni i drugi zaljubljeno maštaju o pevačima sa postera na zidovima svojih soba.

U pitanju je doba kada je dete posebno osetljivo i ranjivo. Zato, kao roditelj postupajte pametno i s posebnom pažnjom!

Budite oprezni

Nemojte zanemarivati i odbacivati te prve ljubavi, samo zato što vam se dete čini još premaleno. U vreme rane adolescencije osećanja se pojačavaju, ali to ne znači da i ranije nisu stvarna, bilo da se radi o idolu ili prijatelju iz razreda. Osećanja su i te kako realna. Način na koji ćete reagovati na prve izjave ljubavi vašeg deteta oblikovaće kako će se ono ponašati prema vama po pitanju budućih veza - hoće li vam se poveravati ili vam sve prećutkivati.

Nemojte odavati tajne

Bez obzira na to što ćete možda imati potrebu da izlanete sve simpatične, ali nezgodne detalje, da vaša princeza ne bi počela da izbegava suprotni pol sve dok ne napuni 30 godina, dozvolite joj da uživa u svojoj prvoj zaljubljenosti i veruje da je to što oseća prema dečaku s plavom košuljom u razredu - prava ljubav.

Sve u svoje vreme

Kada je u pitanju razgovor o ljubavi, sada verovatno još nije trenutak za priču o "pčelicama i cveću", osim ako vas to dete samo ne upita (famozno pitanje - odakle dolaze bebe?)

Pratite svoje dete

Kada vam vaš maleni izjavi da je ludo zaljubljen, pratite njegov entuzijazam. Ako se ponaša malo smešno, u redu je našaliti se oko toga i oko te njegove zaluđenosti. Međutim, ako sa vama pokušava da razgovara potpuno ozbiljno, i vi budite ozbiljni i pokažite da vam je zaista stalo do toga šta vam priča.

Dajte mu prostora

Iako vi možda umirete od znatiželje i želite da saznate sve detalje o osećanjima svog voljenog deteta, previše ispitivanja moglo bi izazvati kontraefekat i povlačenje. Dopustite svom detetu da vam samo pristupi, a vi budite spremni da ponudite razumevanje i, ako je potrebno, rame za plakanje.

Bez obzira na to da li se radi o prvoj nevinoj ljubavi u prvom razredu osnovne ili o prvoj ozbiljnijoj ljubavi u prvom razredu srednje škole, najvažnija stvar koju vi možete napraviti je da date svoju podršku. Nemojte ignorisati ili umanjivati važnost tih osećanja i vaše dete će odrasti znajući da vam se uvek može obratiti kada su u pitanju veze i emocije, a to je i te kako važno u kasnijem dobu, kada je potrebno više saveta i usmeravanja.

(Telegraf.rs / Izvor: Žena.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA