Akupunkturom protiv alergije

Ako patite od sezonskih alergija, možda je došao trenutak da odbacite lekove i prepustite se moćima drevne kineske medicine

  • 0

Posle osmonedeljne akupunkture 71 odsto osoba koje pate od sezonskih alergija osetilo je neko poboljšanje, utvrdili su nemački stručnjaci Univerzitetskog medicinskog centra Šarite u Berlinu.

Tokom dva meseca ispitanici su imali ukupno dvanaest seansi akupunkture, posle čega je prosečan skor njihovih simptoma opao sa 2,7 na 1,7 poena, dok je prosečan skor simptoma u kontrolnoj grupi, koja je dobijala samo uobičajene lekove iz grupe antihistaminika, opao sa 2,5 na 2,2 poena.  Osobe koje imaju alergije najčešće su u stanju da registruju poboljšanje u smanjenju simptoma i od samo pola poena, ističu berlinski stručnjaci.

Povoljan uticaj akupunkture na sezonske alergije još nije razjašnjen. Nemački stručnjaci smatraju da je on najverovatnije posledica jačanja imunološkog sistema, koje se postiže primenom ove drevne istočnjačke tehnike.

Ako se prestane sa seansama akupunkture, s vremenom se njeno povoljno dejstvo gubi. Osam nedelja pošto je pomenuto istraživanje zaključeno, više nije bilo nikakve razlike u stepenu ispoljavanja simptoma alergije između pripadnika prve grupe i onih iz kontrolne grupe.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA