Kafa u trudnoći donosi manje bebe

Trudnice koje su ljubiteljke crnog napitka imaju veće šanse da rode sitniju decu od žena koje tokom drugog stanja ne konzumiraju kafu

  • 0

Unošenje kafe u organizam tokom trudnoće može loše da utiče na plod trudnice, jer kofein sprečava prolazak hranjlivih materija kroz posteljicu.

Preko 300 mg kofeina dnevno je dovoljno da se rizik od rađanja male dece kod trudnica poveća za 60 procenata. Kod trudnica koje na dan popiju nekoliko šoljica kafe rizik od rađanja bebe sa niskom porođajnom težinom je veći i prelazi 62 odsto. Ovo su rezultati naučnog istraživanja koje je rađeno na švedskom Univerzitetu Sahlgrenska, ispitujući pritom 60.000 trudnica.

Osim toga, naučnici tvrde da ispijanje kafe dokazano produžava trudnoću, pa jedna šoljica instant kafe na dan produžava trudnoću za osam satiPreporučen unos kofeina u trudnoći iznosi 300 mg na dan, ali se, ipak, predlaže da se preporučeni unos smanji na maksimalno 200 mg.

- Nismo pronašli vezu između prevremenih porođaja i kofeina, ali smo otkrili da kofein šteti rastu nerođene bebe jer usporava prolazak vitalnih nutrijenata preko posteljice. Osim manje težine, bebe čije su majke u trudnoći pile puno kofeina su i znatno manje rastom - rekla je vodeća naučnica istraživanja, dr Verena Sengpiel.

Upravo zbog toga se trudnicama predlaže da u potpunosti pređu na beskofeinsku kafu kako bi sprečile moguće posledice poput rađanja bebe sa premalom težinom, ali i produžavanje trudnoće.

Niska porođajna težina se obično nadoknadi u detinjstvu, ali ipak treba voditi računa da do toga ne dođe jer može da prouzrokuje dijabetes, tumore i niz drugih bolesti.

Težina deteta koja se kreće od 500 do 1.000 grama, prema ginekološkim pravilima, smatra se izuzetno niskom porođajnom težinom, od 1.000 do 1.500 g vrlo niskom, a od 1.500 do 2.500 g srednje niskom težinom.

( Tamara Milić / Haber.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA