Studenti koji piju loše prolaze na ispitima

Naučnici upozoravaju da redovno konzumiranje alkohola loše utiče na dugoročnu memoriju

  • 3

Studenti koji redovno piju alkohol imaju lošiju memoriju. Teško opijanje utiče na hipokampus koji igra ključnu ulogu u učenju i pamćenju.

Hipokampus je naročito osetljiv na toksične efekte alkohola, bez obzira na starosnu dob, što je loša vest za studente koji su skloni čestom konzumiranju alkohola.

Postoje dva tipa pamćenja: deklarativno, koje se odnosi na pamćenje činjenica, i proceduralno, koje se odnosi na pamćenje motoričkih radnji, kao što je vezivanje pertli. A istraživanje koje je sprovedeno u Španiji pokazalo je da teško opijanje negativno utiče na deklarativnu memoriju.

Studenti koji su učestvovali u istraživanju, a koji su priznali da konzumiraju velike količine piva, nisu pokazali dobre rezultate u pamćenju činjenica. Stoga je glavni zaključak ovog istraživanja snažna povezanost između opijanja i smanjenih sposobnosti pamćenja novih informacijaOva veza je uočena iako su iz istraživanja izuzeli nivo inteligencije, upotrebu droge i porodičnu istoriju alkoholizma.

( Tamara Milić / Mojezdravlje.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nenco

    27. februar 2013 | 09:36

    "Pijem da te zaboravim."

  • русија

    27. februar 2013 | 09:51

    ко би то рекао ?

  • Bane

    3. mart 2013 | 15:04

    E ovo ne da nije istina nego nije istina. Kad god sam dosao na ispit u pijanom ili pripitom stanju polozio sam , dok sam se trijezan znao po par puta zajeb sa istim ispitom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA