Bonton je najbolja dijeta

Lepi maniri tokom jela utiču na vaše zdravlje, tačnije telesnu težinu. Ukoliko ste jedna od osoba koje jedu s nogu, ne koriste često viljušku i nož i mrvice sa lica čiste rukama, vreme je da obratite pažnju na svoje ponašanje za trpezom

  • 0

Lepi maniri za stolom utiču na telesnu težinu! Što ste pristojniji, to će i vaša figura biti vitkija. Ukoliko ipak ne marite mnogo kakav ćete utisak ostaviti za stolom, evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da obratite pažnju na svoje ponašanje:

Jedite za stolom 

U prošlosti su porodice jele zajedno za stolom. Imajte na umu da su oni obično imali i manje kilograma nego prosečna moderna porodica. Danas je kuhinjski sto postao mesto za ostavljanje računa, ključeva ili drugih predmeta koji nemaju veze s jelom. Na njemu se jede tek u posebnim prilikama. Ukoliko želite da smršate, očistite kuhinjski sto, izvadite tanjire i počnite redovno da jedete za stolom sa članovima porodice. Televizor ili kompjuter ne sme da bude ispred vas. Jedenje ispred TV-a je povezano sa debljanjem i gutanjem hrane bez razmišljanja. Imajte oboroke za stolom i um će biti koncentrisaniji na ono što jedete.

Prijatni razgovori = bolja probava

Okruženi ste vama najdražim ljudima i imate njihovu pažnju. Tu ste samo vi, oni i hrana (samci bi trebalo češće da pozivaju goste). Tokom zajedničkog obroka, odložite na kratko pribor za jelo i pričajte. Gledajte ih u oči i bolje ih upoznajte. Praveći pauze između zalogaja i uživajući u obroku, imaćete dovoljno vremena za pravilnu probavu.

Sedite uspravno

To je važno jer tokom jela to pomaže u probavi.

Koristite nož i viljušku

Tako ćete kontrolisati veličinu zalogaja i jesti sporije nego kada jedete prstima. Rižu, manju testeninu i pire krompir, takođe, nemojte da jedete kašikom nego viljuškom. Telu ćete tako dati dovoljno vremena i prestaćete da jedete kada budete siti. U suprotnom ćete se najesti, iako ste već siti. Kašikom jedite samo supu, kuvana jela, jogurt i sladoled.

Režite jedan po jedan zalogaj

Iako se možda čini da je lakše izrezati celi odrezak ili lazanju na početku obroka pa potom krenuti u "akciju", nemojte to da radite. Pogotovo ako su vam poslužili veliku porciju u restoranu. I nikada nemojte da gutate zalogaj koji je veći od usta. Ako već morate da ga strpate u usta, znači da je prevelik. Koristite nož i smanjite zalogaj. Pravilo vredi i za salatu.

Između zalogaja spustite viljušku

Tokom jela hrana ne sme da bude najvažnija. Obrok treba da bude vreme koje provodite sa prijateljima i porodicom. Ako nikada ne odlažete viljušku, znači da jedete prebrzo, ne poklanjate pažnju ljudima i otežavate mozgu da na vreme primi poruku iz želuca da više niste gladni.

Neka pored vas bude puna čaša vode

Ispijanje vodu između zalogaja pomaže pri probavi. Takođe, to je još jedan način da se stvori osećaj sitosti. Ipak, ne treba piti previše vode, već to treba da budu mali gutljaji.

Kada žvaćete zatvorite usta

Kad žvaćete sa otvorenim ustima, gutate vazduh, pa pritom može da dođe do nadutosti i smetnji pri probavi.

Ne morate da očistite tanjir

Koncentracija ne treba da bude na to da tanjir bude prazan, već na to da li je želudac pun ili ste i dalje gladni. Koncentrišući se na tanjir, gubimo osećaj sitosti. Na početku jela na tanjir treba da stavite manju količinu hrane, da jedete polako i uzimate još, ali samo ako ste gladni.

( Tamara Milić / haber.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA