REVOLUCIONARNO: Stvorena pilula od koje ćemo živeti 150 godina!

U narednih pet godina na tržištu bi trebalo da se nađe sintetička verzija rezveratrola, materije iz crnog vina koja bi mogla znatno da produži životni vek i spreči razvoj opasnih bolesti

  • 10

Pilula od crnog vina omogućiće nam da živimo 150 godina! U narednih pet godina na tržištu bi trebalo da se nađe sintetička verzija rezveratrola, materije iz crnog vina koja bi mogla znatno da produži životni vek i spreči razvoj opasnih bolesti.

Naučnici jednog farmaceutskog giganta već duže vreme sprovode testiranja o učinku aktivnih sastojaka iz vina na zdravlje i mogućnosti njihove sinteze u lek. Otkrili su da sintetičke verzije rezveratrola, osim prevencije raznih bolesti, deluju i na usporavanje procesa starenja ćelije zahvaljujući stimulaciji proteina nazvanog SIRT1.

Sintetski čudotvorni lek navodno ima i do 100 puta jači efekat na zdravlje nego čaša vina, a upravo se sprovode njegova testiranja na ljudima. Protein ciljano deluje na jedinstveni enzim sa efektom protiv starenja, čime se naposletku može sprečiti razvoj malignih oboljenja, Alchajmera i dijabetesa tipa 2.

- Lek koji sadrži rezveratrol iz vina ne samo da bi lečio jednu bolest, nego bi mogao da spreči nastanak njih dvadesetak, a samim tim će i usporiti starenje - rekao je profesor genetike s Univerziteta Harvard, Dejvid Sinkler.

On dodaje da bi stvaranje takvog leka bilo revolucija u industriji farmacije, a služiće i za lečenje masne jetre, katarakte, osteoporoze, propadanja mišića, poremećaja spavanja, kao i upalnih bolesti poput psorijaze, kolitisa i artritisa.

- Uz rezveratrol pilulu ljudi bi mogli da žive i do 150 godina, ali da bismo došli do toga, potrebno nam je još istraživanja - ističe Sinkler.

Rezveratrol je polifenol koji štiti grožđe od buđi, a deluje kao jak antioksidant i sprečava nakupljanje holesterola na zidovima krvnih sudova, usporava zgrušavanje krvi i blagotvoran je kod crevnih bolesti i dijabetesa. Iako njegovo delovanje nije u potpunosti razjašnjeno, brojne studije dokazuju njegov blagotvoran učinak na zdravlje.

(24sata.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    12. mart 2013 | 16:30

    Popijem dve da zivim 300!

  • Vlada

    12. mart 2013 | 16:35

    Cak i da je napravljena ta pilula ne bi je nikad stavili u prodaju. Pa da nema ratova,udesa,ubistva svet bi se preplavio i hodali bi jedni na druge... Tako da nema nista od toga

  • stefan

    12. mart 2013 | 20:10

    A sta ako te opali sleper?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA