Šest koraka da prebrodite životne krize

Životne krize deo su svakodnevnog života. Često ljude znaju da zadese negativne stvari u trenucima kada to najmanje očekuju. Međutim, nikada ne treba očajavati jer postoje stvari koje vam mogu povratiti nadu u bolje sutra

  • 0

Životne krize su normalna stvar kod svih ljudi. One dođu i prođu. Iako je u mnogim životnim situacijama teško poverovati u bolje sutra, uvek, ali uvek postoji svetlost na kraju tunela.

Gubitak najmilijih, otkaz, raskid ili svakodnevni stres negativno utiču na ljudsku psihu i čovek takvim osećanjima ne sme da se prepušta. Izbor uvek postoji i između crnih misli i onih pozitivnih, koliko god da je teško, ljudi treba da biraju ove druge. Jer posle kiše mora da naiđe sunce. Potrebno je samo da verujete u to i da napravite spisak stvari koje uvek uspeju da vas oraspolože. Mi vam nudimo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da prebrodite krizu:

Preusmerite pažnju na nešto drugo

U stresnim situacijama najbolje je da ne razmišljate previše o problemima. Što više pažnje posvećujete onome što vas muči, to je sve teže videti izlaz. Bolje je da se posvetite hobijima, druženju sa prijateljima ili deci jer ćete se tako odmaknuti od problema, bolje sagledati stvari i samim time lakše pronaći rešenje. Dajte sebi vremena da se na miru prilagodite novonastaloj situaciji.

Poverite se prijatelju

Kroz teške životne krize ne treba da prolazite sami. Topla reč prijatelja može da učini čuda za psihu. Poveravanje može da vam pomogne da situaciju sagledate objektivnije, a iskustvo prijatelja da brže rešite problem.

 

Smeh čini čuda

Smeh deluje oslobađajuće jer podstiče lučenje hormona sreće, serotonina, a samim time ublažava stres i napetost. Upravo je zbog toga, čak i u stresnim situacijama, važno da pronađete nešto što vas može nasmejati. Mozak tumači osmeh kao dobro raspoloženje i opuštenost, pa zahvaljujući tome dolazi do poboljšanja koncentracije i bržeg izlaženja iz kriznog perioda.

Meditacija pomaže u kontroli osećanja

Svakodnevna meditacija smanjuje stres, poboljšava koncentraciju i pomaže ljudima da se fokusiraju na sebe i svoje potrebe. Smirenost koju donosi meditacija podstiče pomirenje s emocijama i uči ljude njihovoj kontroli. Tugu je mnogo lakše prebroditi kada shvatite šta tačno želite u životu.

 

Nastavite dalje

Drastične promene mogu da prouzrokuju bes, ali najbitnije je da ne dopustite da takve emocije ovladaju vama. Morate da prihvatite situaciju u kojoj se nalazite, ali ne i da dopustite da ona postane trajna. Da li ćete na kraju izaći kao pobednik, zavisi samo od vas. Što pre naučite da se nosite sa svojim osećajima, to ćete pre biti spremni za nova prijateljstva i nova iskustva.

Neke stvari se ne mogu promeniti

Smrt bližnjih je činjenica koju je nemoguće promeniti. U takvim situacijama ljudima je teško da nastave dalje, ali tako nešto je ipak nužno. Dopustite sebi da tugujete i plačete koliko god je to potrebno, ali s vremenom postanite svesni da treba polako da se usmeravate na stvari na koje možete da utičete.

( Tamara Milić / 24sata.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA