Pušenje opasnije od gojaznosti

Ako nameravate da ostavite cigarete, ali se plašite da ćete se ugojiti, ništa se ne brinite

  • 0

Osobe koje su se odrekle duvanskog dima imaju manje šanse da dožive srčani ili moždani udar u poređenju sa aktivnim pušačima, čak i ako su u procesu prestanka pušenja dobile nekoliko kilograma, pokazuju rezultati novog istraživanja. Pozitivni dugoročni efekti prestanka pušenja utvrđeni su ranije, ali istraživači kažu da do sada nije bilo jasno kakav uticaj vrši rast telesne težine u tom procesu.

- Povećanje težine je realna briga za pušače koji žele da ostave cigarete, a tu možda nije reč samo o estetici - izjavila je doktorka Karol Kler sa Univerziteta u Lozani, koja je učestvovala u ovom istraživanju.

 

Pušači zbog nikotina imaju ubrzane telesne funkcije i rad srca, zbog čega troše nešto više kalorija od nepušača. Zbog toga im se metabolizam usporava kada prestanu da puše, a to dovodi do povećanja telesne težine.

Naučnici su analizirali podatke o 3.251 osobi koja je imala zdravstvene preglede svake četiri godine od 1984. do 2011. godine. Jedna trećina među njima bili su pušači. Ukupno 631 učesnik istraživanja doživeo je srčani ili moždani udar ili je oboleo od neke druge vrste kardiovaskularne bolesti.

Utvrđeno je da su osobe koje su prestale da puše imale 50 odsto manje šanse da će ih zadesiti problemi sa srcem, u poređenju sa onima koji su i dalje pušili. Oni koji su ostavili cigarete u proseku su se ugojili za 2,7-3,6 kilograma, ali to nije imalo uočljiv efekat na njihovo kardiovaskularno zdravlje.

- To su dobre vesti. Možete biti sigurni da ćete biti zdraviji ako ostavite pušenje, čak i ako se malo ugojite posle toga - izjavio je doktor Majkl Fjore sa Univerziteta u Viskonsinu, koji je, takođe, učestvovao u ovom istraživanju.

(Klix.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA