Pilule za spavanje poboljšavaju pamćenje

Novo istraživanje potvrđuje da se od najobičnijih tableta za spavanje poboljšava memorija i smanjuje rizik od demencije

  • 0

Pilule za spavanje  mogu da vam poboljšaju pamćenje. Nasuprot mnogobrojnim ranijim istraživanjima koja su tvrdila da su zapravo štetni po zdravlje, najnovija istraživanja sada kažu da neki sedativi ipak imaju korisne efekte.

Naučnici tvrde da su otkrili mehanizam koji omogućava mozgu da organizuje i skladišti sećanja, a otkrili su da obični lekovi za spavanje koji sadže supstancu zolpidem poboljšavaju taj proces. Nadaju se da će ovo otkriće omogućiti nove  terapije za poboljšanje pamćenja namenjene starijim osobama i obolelima od demencije. Vodeća naučnica istraživačkog tima psiholog dr Sara Mednik kaže da najobičnije pilule za spavanje mogu poboljšati pamćenje.

Prethodna istraživanja su ukazivala da sedativi mogu značajno povećati šansu za dobijanje demencije. Penzioneri koji su koristili "benzodiazepane", u koje spadaju "temazepam" i "diazepam", imali su 50 odsto veće šanse za razvoj ovog oboljenja. Međutim, poslednja istraživanja koja su koristila i placebo pilule u kontrolnim grupama i koja su pratila raspoloženja, pospanost i memoriju ispitanika ustanovila su da "zolpidem" bitno poboljšava kvalitet sna i verbalnu memoriju.

(A.Ć./dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA