Pada vam koncentracija? Žvaćite žvaku!

Žvakaća guma ne samo da briše neugodan zadah, već i poboljšava pamćenje

  • 0

Dugotrajna koncentracija vam baš i nije jača strana? Imamo dobu vest za vas! Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su kako vam žvakaće gume mogu pomoći da se duže fokusirate na zadatke koji zahtevaju kontinuiranu moždanu aktivnost.

Do ovakvog zaključka došli su britanski naučnici, u čijem je istraživanju učestvovalo 38 ispitanika koji su bili podeljeni u dve grupe. Obe grupe morale su da odrade tridesetominutni audio-zadatak koji je uključivao slušanje liste brojeva od 1-9 koji su im čitani slučajnim redosledom. Učesnici su ocenjivani po preciznosti i brzini mogućnosti da otkriju niz neparnih-parnih-neparnih brojeva, npr. 7-2-1.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su tokom rešavanja zadataka žvakali žvakaću gumu brže reagovali i izgovarali tačnije rezultate od učesnika koji nisu imali žvaku. Ovaj fenomen posebno je bio izražen kako se zadatak bližio kraju, što sugeriše da nam žvakaća guma može pomoći da se usredsredimo na zadatke koji zahtevaju kontinuiranu moždanu aktivnost tokom dužeg perioda.

Prethodna istraživanja su pokazala kako žvakaća guma može da poboljša koncentraciju kad je reč o obavljanju vizuelnih memorijskih zadataka.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA