SMS poruke otkrivaju šlog

Lekari su otkrili da tekstualne poruke mogu biti veoma važan alat pri dijagnostifikovanju potencijalno opasnih moždanih udara

  • 0

Ukoliko vas brine da li je nekog od vaših bližnjih pogodio moždani udar, dovoljno će biti da pogledate u njihov mobilni telefon i pročitate poslednje SMS poruke koje su slali. Raspored reči u tekstualnoj poruci može da ukazuje na to da je čovek doživeo moždani udar, tvrde istraživači bolnice Henri Ford u Detroitu.

Oni navode primer jednog četrdesetogodišnjaka za kojeg su sumnjali da je pretrpeo moždani udar. On nije imao nikakve simptome, normalno je govorio, pisao i čitao, ali nije mogao da primeti da su SMS poruke koje je slao nesuvisle i nepismene.

Zahvaljujući tome, lekari su dijagnostikovali da pacijent pati od akutnog ishemijskog moždanog udara, prilikom kojeg ugrušak blokira dotok krvi u mozak. Takvi udari mogu dovesti do teškog telesnog oštećenja koje može biti kobno.

Vodeći autor studije i neurolog u bolnici Henri Ford Omran Kaškari objašnjava da pisanje nesuvislih SMS poruka često može da predstavlja jedini simptom moždanog udara.

- Zbog toga što se tekstualnim porukama može utvrditi tačno vreme nastanka, one nam mogu pomoći da utvrdimo kad su počeli simptomi udara - izjavio je Kaškari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA