Migrene povećavaju rizik od srčanih oboljenja

Osobe koje pate od teškog oblika migrene imaju veću verovatnoću za umiranje od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazali su rezultati novog istraživanja

  • 0

Procene govore kako simptomi migrene muče oko 10 odsto svetskog stanovništva, a ova bolest je i do tri puta učestalija kod žena nego kod muškaraca. Ovu specifičnu vrstu glavobolje karakteriše pulsirajući bol umerenog do jakog intenziteta, jednostrana, obostrana ili bol koja povremeno zahvata jednu pa drugu stranu glave, praćena mučninom, povraćanjem i preosetljivošću na svetlost i zvuke.

Nažalost, to nije sve! Prethodna istraživanja pokazala su da osobe koje pate od migrene imaju veću verovatnoću za razvoj bolesti srca i moždanog udara.

Migreni ponekad prethode određeni vidni fenomeni (aura) koji se mogu javiti u obliku “crnih rupa” u vidnom polju, svetlucajućih cik-cak linija i raznih drugih, više ili manje slikovitih prolaznih poremećaja vida. Aura najčešće traje do pola sata, ali može i duže, nakon čega se razvija glavobolja.

 

Proučavajući gotovo 19.000 pacijenata koje su mučili simptomi migrene s aurom, islandski naučnici su, u istraživanju objavljenom u časopisu “British Medical Journal”, prvi put jasno prezentovali povezanost spomenute migrene i specifičnih uzroka smrti.

Istraživači su, naime, otkrili da osobe s migrenom koju karakteriše aura imaju za 27 odsto veću verovatnoću za umiranje od kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti srca i moždani udar. Međutim, naučnici napominju kako i normalne migrene povećavaju rizik od smrtnosti u poređenju sa osobama koje se nikada nisu susrele sa ovakvim neprijatnim simptomima.

Bez obzira na sve, tačan uzrok zbog kojeg migrene povećavaju rizik od bolesti srca još nije poznat. Naučnici nagađaju da bi se razlog mogao skrivati u oslabljenoj mreži krvnih sudova skrivenih u organizmu.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA