Kafa nas zaista održava budnim tokom vožnje

Istraživanje među profesionalnim vozačima u Australiji koji voze duge rute daje za pravo onima koji kažu da kafa, čaj ili energetski napici s kofeinom pomažu u sprečavanju opasne pospanosti za volanom

  • 0

Ako ste umorni, pre nego što sednete za volan svog automobila, slobodno popijte šolju kafe, čaja ili neki drugi energetski napitak bogat kofeinom.

Australijski istraživači razmotrili su slučajeve saobraćajnih nezgoda u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji između 2008. i 2011. godine, u kojima su učestvovali kamioni nosivosti od najmanje 12 tona. Upoređeni su slučajevi 530 kamiondžija koji su imali saobraćajne nezgode tokom duge vožnje sa 517 vozača koji u prethodnih godinu dana nisu imali saobraćajne nezgode.

Pošto su uzeti u obzir faktori kao što su navike u vezi sa spavanjem i pauzama tokom vožnje, utvrđeno je da su vozači koje su konzumirali napitke s kofeinom, da bi održali budnost, bili pod 63 odsto manjim rizikom od saobraćajnih nezgoda nego oni koji nisu uzimali takve napitke.

Zaključak australijskog tima je da se kofein može smatrati efikasnom pomoćnom strategijom za održavanje budnosti tokom vožnje, ali su, takođe, od suštinske važnosti pauze, spavanje i redovna fizička aktivnost.

Među praćenim kamiondžijama 43 odsto njih je izjavilo kako imaju naviku da konzumiraju napitke s kofeinom da bi ostali budni, dok je tri odsto prijavilo uzimanje ilegalnih stimulansa kao što su amfetamini.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA