BOLJE JE SPREČITI: Šest simptoma raka

Za većinu tumora važi ista stvar. Što se ranije maligna bolest otkrije i pravilno dijagnostikuje, to su veće šanse za izlečenje

  • 0

Naučite kako da prepoznate moguće simptome raka kako biste se zaštitili na vreme. Naravno, moguće je da se radi o nekoj lakšoj bolesti, ali važno je pravovremeno reagovati i odmah proveriti u čemu je stvar.

Nadutost

Nadutost sigurno nije strana mnogim ženama, pogotovo u vreme oko menstruacije. No, ako ona ne nestane, nego se nastavi nekoliko nedelja, moguće je da upućuje na rak jajnika. Drugi simptomi ove bolesti uključuju bol u stomaku i karlici, nagli osećaj za mokrenjem, osećaj jake sitosti, čak i kada ste jako malo jeli.

Promene na bradavicama

Uz pupak, koji može da "gleda" prema unutra ili prema spolja, bradavice su još jedan deo ženskog tela koji može da menja smer. Ako su pre bile ispupčene, a nedavno su postale uvučene, ili obrnuto, obavezno se javite lekaru. Ne mora nužno značiti rak dojke, ali bolje je biti siguran.

Neobično krvarenje

Krvarenja između dve menstruacije ili nakon što je menopauza već nastupila predstavljaju neke od češćih znakova raka endometrijuma, iako ne nužno. Neobično krvarenje, takođe, podrazumeva i krvarenje iz rektuma, koje može ukazivati na rak debelog creva. Krv u mokraći može da bude znak raka bešike ili bubrega.

Naglo mršavljenje

Neočekivano mršavljenje, kada ne držite dijetu ili ne vežbate više nego inače, može da bude signal za nekoliko zdravstvenih problema. Reč je o gubitku nekoliko kilograma kroz razdoblje od mesec ili više dana. Moguće je da je u pitanju rak ili hipertiroidizam.

Povišena temperatura

Visoka temperatura, kada nemate prehladu ili grip, može da predstavlja opasan znak koji ne bi trebalo da ignorišete. Groznica je signal da u telu postoji zapaljenje, a limfom i leukemija mogu započeti upravo ovako. Naravno, povišena temperatura je simptom bilo kakve bolesti ili upale, ali ako je uporna i bez propratnih simptoma, trebala bi da se zabrinete.

Neprestani kašalj

Neprestani kašalj definisan je trajanjem od četiri do osam nedelja ili duže, a ako su izostali prehlada, alergija i grip, moguće je da se radi o raku pluća. Ako pritom i pušite, znajte da ste izloženi povišenom riziku od ove maligne bolesti i da je vreme za posetu lekaru.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA